Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experții spun că sunt prea multe ecrane tactile în mașini. UE vrea simplificarea unor comenzi esențiale, acționate din butoane

Mașinile moderne au prea multe ecrane tactile, iar asta distrage șoferii de la condus, atrage atenția autoritatea europeană pentru siguranța auto.

Organismul anunță că un nou mod de evaluare a mașinilor prevede că cele mai importante comenzi cheie au nevoie de butoane sau comutatoare fizice.

Ecranele tactile și afișajele, împreună cu alte funcții de conducere asistată, pot distrage atenția șoferului de la drum timp de la cinci la 40 de secunde, arată o analiză a autorității pentru siguranță auto a Uniunii Europene.

Experții instituției susțin că producătorii auto își echipează cele mai recente modele cu ecrane tactile fanteziste, dar acest lucru ar putea cauza probleme.

Ce schimbări vor fi din 2026

Pentru a rezolva în parte situația, programul european de evaluare a mașinilor noi, așa numitul NCAP, își modernizează sistemul de rating începând cu 1 ianuarie 2026.

Asta înseamnă că va impune ca cinci dintre comenzile primare ale unei mașini să fie activate prin butoane sau comutatoare fizice.

Este vorba despre claxon, ștergătoare de parbriz, semnalizatoare, lumini de avarie și funcțiile SOS. Noile modele de mașini vor trebui să se conformeze pentru a obține râvnitul rating de cinci stele al NCAP.

Schema va fi voluntară, dar este luată în considerare de majoritatea producătorilor de automobile, deoarece este monitorizată îndeaproape de consumatori.

Directorul de dezvoltare strategică al NCAP spune că la ora actuală sunt din ce în ce mai multe accidente provocate de faptul că șoferii au fost distrași de multele informații afișate pe ecrane. O altă problemă este că, pe măsură ce interioarele mașinilor devin din ce în ce mai tehnologizate, diferitele sisteme încep să difere.

Au dispărut zilele în care te urcai într-o mașină și știai imediat unde sunt toate comenzile; acum, șoferii trebuie să se adapteze la fiecare mașină nouă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE