Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Primul sondaj la nivel european: Franța, Austria, Olanda și Belgia înclină spre dreapta

Sondajul realizat de IPSOS pentru Euronews a măsurat și intenția de vot din Europa, în vederea alegerilor europarlamentare din luna iunie. Datele arată că extrema dreaptă câștigă tot mai multă popularitate în Franța, Olanda, Austria și Belgia.

Deși se prefigurează aceeași alianță între Partidul Popular European, social-democrați și Renew, coaliția va avea nevoie și de conservatori pentru a trece marile proiecte legislative, arată ultimele estimări.

Datele culese de IPSOS ne arată cum s-ar putea schimba Parlamentul European după alegerile din această vară. Grupurile aflate în acest moment în coaliție, Social-democrații, PPE și Renew, ar putea pierde peste 20 de mandate. Vor deveni mai vizibile partidele populiste. De exemplu, Grupul Identitate și Democrație ar putea câștiga 22 de mandate.

Adunarea Națională conduce în sondajele din Franța

Partidul Popular European ar urma să câștige alegerile în 12 dintre cele 27 de state membre. Social-democrații sunt cotați cu prima șansă în patru țări: Suedia, Danemarca, Lituania și Malta. Surpriza vine din Franța, acolo unde Partidul Adunarea Națională este lider detașat în sondaje.

Potrivit studiului, 1 din 3 francezi ar vota în acest moment pentru formațiunea condusă de Marine Le Pen. Asta ar însemna 28 de locuri în viitorul Parlament European.

VEZI GALERIA
9 imagini

În Germania, Uniunea Creștin-Democrată ar putea obține aproape 30% din voturi. Și aici urcă tot mai mult în sondaje partidul naționalist Alternativa pentru Germania, care a depășit borna de 15%.

Partidul premierului Giorgia Meloni, Fratelli d’Italia, este lider detașat în sondajul realizat în Italia pentru Euronews. Pe locul secund regăsim Partidul Democrat, cu 19%.

Naționaliștii își consolidează poziția în Țările de Jos

Partidul Libertății își consolidează poziția în Țările de Jos. După victoria de la alegerile parlamentare de anul trecut, formațiunea populistă se află și în această analiză pe primul loc, cu peste 22%.

În Ungaria, intenția de vot ne arată că partidul premierului Viktor Orban se apropie de 50%. Fidesz are peste 30 de procente în plus față de următoarea formațiune.

Partidul condus de cancelarul austriac Karl Nehammer, OVP, și care se află la putere, scade în popularitate, iar proiecția arată că este pe locul 3 în intenția de vot. Pe locul 1 ar urca partidul populist FPO, urmat de partidul socialiștilor, SPO.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 25.916 persoane din 18 țări din Uniunea Europeană. Pentru a avea o proiecție cât mai corectă, IPSOS a folosit date și din celelalte 9 țări care nu au participat. Studiul s-a desfășurat în perioada 23 februarie - 5 martie 2024, iar marja de eroare este de plus minus 3,1%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE