Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Alegeri europarlamentare 2024: Cum stau partidele din România în sondajul european comandat de Euronews

Dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare în România, cel mai bine s-ar poziționa actuala coaliție de guvernare. 42.4% dintre votanți ar alege lista comună a PSD și PNL, relevă un macro-studiu realizat de Ipsos la comanda Euronews.

Potrivit cercetării, cele două partide ar obține un total de 16 locuri în Parlamentul European: social democrații ar ocupa 8 locuri, liberalii - 7, iar după redistribuire alianța ar mai primi încă un mandat de europarlamentar.

AUR, locul al doilea, S.O.S. trece pragul electoral

Pe doi în ceea ce privește intenția de vot a românilor pentru alegerile europarlamentare 2024, dacă acestea s-ar ține duminică, se află partidul lui George Simion, AUR.

8 europarlamentari ar trimite Alianța pentru Unirea Românilor în viitorul legislativ european, echivalentul a 20.7% din voturile românilor.

Alianța alcătuită din trei partide de dreapta din România, PMP, USR și Forța Dreptei, se află pe locul trei în clasament, cu 14.2% din voturi. Alianța a fost validată, marți, de Înalta Curte și ar urma să ocupe 5 locuri în Parlamentul European, în scenariul în care duminică ar avea loc alegeri.

Partidul Dianei Șoșoacă, S.O.S. România, trece pragul electoral și ajunge, potrivit proiecției IPSOS pentru Euronews, în Parlamentul European cu 5.9%. Partidul, considerat naționalist și anti-european de mai mulți analiști politici, ar obține 2 locuri de europarlamentar.

Potrivit proiecției IPSOS, și partidul condus de fostul premier Victor Ponta, PRO România, ar trece pragul electoral la limită. Cu 5.1% dintre voturi, ar urma să trimită tot 2 membri de pe listă în Parlamentul European.

UDMR și PUSL, sub pragul electoral  

Predicțiile nu sunt la fel de optimiste pentru două partide din România: Uniunea Democrată Maghiară din România și Partidul Umanist Social Liberal(PUSL), condus de Cristian Popescu Piedone.

UDMR ar obține 3.6%, în timp ce PUSL ar lua 3% din voturi. 5.2% din voturi ar merge către alte opțiuni politice, potrivit studiului IPSOS.

Cum a fost realizat studiul comandat de Euronews, singurul la nivel european

Studiul a fost realizat în 18 țări din Uniunea Europeană, în rândul categoriilor reprezentative ale populației. A fost completat, totodată, cu cercetări care vizează restul de nouă țări ale Uniunii Europene, pentru o proiecție cât mai bună asupra viitorul legislativ european.

25.916 oameni au fost chestionați online sau prin telefon în intervalul 23 februarie – 5 martie 2024. În România, cercetarea s-a făcut la telefon, iar la studiu au participat 970 de repondenți.

Marja de eroare a studiului este de 3.1%.

  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE