Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guillaume Dubois, CEO Euronews: Europa este cea mai mare entitate integrată și democratică din lume. Este important ca europenii să voteze

Mecanismele Uniunii Europene trebuie înțelese pentru ca, la alegerile din iunie, europenii să meargă să voteze, este mesajul directorului Euronews, Guillaume Dubois. El crede că anul acesta, mai mult ca niciodată, contextul politic este important, mai ales pentru că deciziile luate la Bruxelles sunt definitorii pentru vietile tuturor europenilor.

Guillaume Dubois, CEO Euronews: ”Europa este cea mai mare entitate integrată și democratică din lume. Pe 9 iunie vom avea rezultatele alegerilor europene care au loc o dată la 5 ani. Și sunt alegeri care vor atrage aproape 400 de milioane de alegători. Vorbim de cea mai mare entitate cu adevărat democratică din lume, după India, dar cu siguranță din Occident.

Mecanismele Uniunii Europene trebuie înțelese

UE este de departe cea mai mare entitate democratică, este mai mare decât Statele Unite. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, europenii trebuie să voteze, să voteze ce doresc: cu dreapta, stânga, centru, dar să voteze, este important să voteze. Și pentru ca să voteze, ei trebuie să înțeleagă cum funcționează. Trebuie să înțeleagă faptul că în cadrul UE există instituțiile europene: Parlamentul, Comisia și Consiliul, cele trei instituții principale ale Uniunii.

Ei trebuie să înțeleagă cum funcționează acestea pentru a se interesa și pentru a fi interesați. Și aceasta, deoarece ceea ce se întâmplă aici, în instituțiile europene, este important, definitoriu pentru viețile oamenilor. Multe decizii politice majore reale, foarte importante, sunt luate de statele membre, dar și de Comisie și de Parlament, care ratifică și votează toate deciziile UE, într-un principiu de codecizie între Comisia Europeană și Parlamentul European și cu statele care iau deciza și fac sugestii.

Este important să explicăm mecanismele, cum funcționează ele

Este important de înțeles și de explicat deoarece contextul este foarte important în general, dar mai ales în 2024 și cel mai bun lucru este să meargă și să voteze, de a se simți preocupat de ceea ce se întâmplă în Europa, de a se simți preocupat de alegerile europene. Este important să explicăm mecanismele, cum funcționează ele și aceasta încercăm să facem, zilnic, la Euronews pe toate canalele și platformele de actualitate ale Euronews” .

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE