Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Europa trebuie să se pregătească de o invazie de fentanil. Drogul este deja pe piața din România

Europa trebuie să se pregătescă să fie lovită de un val de fentanil, un drog sintetic care ucide zeci de mii de americani. Anunțul a fost făcut de Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, pentru Politico, după ce a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken.

Acesta a avertizat că trebuie să fim pregătiți, pentru că drogurile sintetice sunt pe drum către Europa. Blinken este de părere că problema drogurilor sintetice fie nu a fost descoperită încă, fie urmează să apară în curând.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Fentanilul omoară anual zeci de mii de americani. Este unul dintre drogurile care a fost găsit în mașina lui Vlad Pascu, tânărul care a condus drogat și a omorât doi oameni în stațiunea 2 Mai.

În septembrie, un farmacist din Capitală a fost prins în timp ce încerca să vândă fentanil și oxicodonă. Avea zeci de cutii cu comprimate pe care trebuiă să le distrugă. Erau pastile expirate, pe care le strângea de la mai multe farmacii, sau care erau aduse de pacienții sau rudele celor care nu le mai foloseau, sau care apăreau în stocuri pe plus în farmacii.

Ylva Johansson: Europa are laboratoare care să producă drogul sintetic

"Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus așa despre drogurile sintetice: Ori este o problemă pe care o aveți, pe care nu știți că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea", a spus Johansson într-un interviu acordat Politico.

Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare a UE, a spus Johansson. Canabisul este cel mai frecvent consumat drog, iar cocaina este drogul al cărui consum crește cel mai rapid.

Dar, spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză, a spus Johansson.

"Capacitatea de a produce fentanil în UE este aici, o avem. Asta înseamnă, bineînțeles, că în momentul în care decid să înceapă să facă, asta și cred că există o cerere, ar putea să se declanșeze foarte repede", a spus Johansson.

Un total de 434 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost dezmembrate în UE în 2021, potrivit raportului european privind drogurile 2023.

Piața opioidelor sintetice ar putea crește, în lipsa heroinei

Experții de la agenția antidrog a UE au avertizat la începutul acestui an că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic oferta de heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.

La începutul anilor 2000, Estonia s-a confruntat cu o lipsă de heroină care a dus la o creștere bruscă a consumului de fentanil, drogul sintetic devenind rapid cel mai utilizat opioid în rândul dependenților, scrie euronews.com.

Timp de aproape două decenii, țara baltică s-a luptat cu o epidemie de fentanil, până când poliția a blocat aprovizionarea în 2017 prin închiderea unui laborator clandestin, iar fentanilul a părut în sfârșit să dispară din Estonia.

Potrivit cifrelor estimate de OEDT, aproximativ 1.600 de persoane au murit din cauza supradozelor în Estonia între 2001 și 2020, majoritatea din cauza utilizării fentanilului și a altor opioide sintetice.

Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți.

-Ylva Johansson

UE consolidează deja mandatul agenției sale antidrog, care se ocupă atât de aspectele de sănătate, cât și de cele de securitate ale drogurilor ilicite, și îi acordă "mult mai multă putere și resurse duble", potrivit lui Johansson.

Un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri, anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, va fi lansat până la sfârșitul acestui an, a confirmat Johansson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE