Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții în Parlamentul României după discursul șefei Comisiei Europene. Dan Barna: „Un discurs adaptat contextului, gândit să acopere toate marile teme”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut miercuri, în faţa Parlamentului European reunit în plen la Strasbourg, al treilea său discurs privind starea Uniunii Europene. Jurnalistul Euronews Cristi Citre a stat de vorba cu liderii politici din țară pentru a afla cum au fost primite mesajele din Parlamentul European în Parlamentul României.

Astfel, fostul președinte USR, Dan Barna, a vorbit despre discursul șefei Comisiei Europene și despre propunerile făcute de aceasta în ceea ce privește energia.

Dan Barna: „A fost un discurs foarte bine adaptat contextului, un discurs care a început cu Ucraina și s-a încheiat cu Ucraina. În acest context, discursul președintei Comisiei Europene a fost gândit să acopere toate marile teme, punându-le însă în contextul în care lucrurile se schimbă în Europa și paradigma în care credeam că democrația este un lucru obținut, că energia are un preț care rămâne acolo, se schimbă.

Al doilea subiect abordat foarte direct de către președinta Comisiei Europene a fost cel pe energie și aici sunt două lunii. Pe de o parte, măsurile care erau deja anunțate, respectiv plafonarea veniturilor și mai ales companiile care obțin energie mai ieftină să întoarcă o parte din profit către Uniunea Europeană. Totodată a accentuat constant necesitatea de solidaritate. Cealaltă linie, poate mult mai importantă, este crearea băncii de hidrogen și miza ca viitorul să fie spre și cu hidrogen. Este cumva o încercare a Comisiei să lege vechiul Green Deal și planul așa cum îl știam înainte de criză, cu acest nou context în care presiunea multor state de revenire la cărbune, la vechile practici, este mare”.

În final, întrebat dacă în România putem să impunem o raționalizare a consumului de energie, Dan Barna a spus că: „Amintirile comunismului sunt încă active în societatea românească și este logică reticența celor din guvern. În realitate, această eficientizare și adaptare la prețuri de-a lungul zilei este un lucru care fără îndoială deja agenții din România îl fac, dar este de așteptat și un mesaj din partea guvernului în această linie”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE