Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drogurile, la cote alarmante în România. Ministerul Justiției: "Am devenit țară consumatoare, o piață de desfacere"

Accoidentul mortal provocat de tânărul drogat în stațiunea 2 Mai ridică semne de întrebare și în ceea ce privește nivelul consumului și traficului de droguri în România. Iar cifrele arată o creștere a numărului de condamnări cu privire la aceste infracțiuni.

Traficul și consumul de droguri în România, la un nivel alarmant

Dacă, în urmă cu câțiva ani, România era o țară de tranzit, acum a devenit o adevărată piață de desfacere pentru substanțele stupefiante. Cifrele sunt alarmante, a atras atenția secretarul de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea.

"România a devenit consumatoare. Nu m-aș hazarda la un moment, însă a devenit treptat un stat de destinație, pe măsură ce, probabil, nivelul de trai al populației a crescut. Cu atât mai mult, se poate vedea că apetența pentru anumite tipuri de droguri, mai rafinate, mai scumpe, a devenit una considerabilă, în creștere.

În 2022, într-un raport privind traficul de droguri la nivel european, România era sub media țărilor europene, în această zonă a consumului, a țărilor de destinație a drogurilor. Iar pe de altă parte, se poate constata că, în 2023, se transformă, există un fenomen de transformare a traficului de droguri, implicit a consumului și distribuției de droguri, acestea devenind mult mai complexe.

Din punct de vedere al dosarelor instrumentate, se înregistrează o creștere. Acum se poate spune că această creștere a dosarelor instrumentate este alarmantă, pentru că subliniază creșterea consumului, dar pe de altă parte și a infracțiunilor conexe drogurilor", a spus secretarul de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE