Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Șoferul care a ucis doi tineri, pe litoral, oprit de două ori înaintea accidentului. Vor fi făcute verificări la IPJ Constanța

Șoferul drogat care a ucis sâmbătă doi oameni va fi judecat după ”Legea Anastasia”, adică riscă închisoarea cu executare. Tânărul de 19 ani a fost depistat cu trei tipuri de substanțe, printre care și cocaină. El a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, care se plimbau pe marginea drumului, la ieșire din stațiunea 2 Mai. Victimele sunt doi tineri, un băiat de 21 de ani și o fată în vârstă de 20 de ani. Alte trei persoane au fost rănite după impact.

22/08/2023 , 10:09

Verificări la IPJ Constanța

Corpul de Control al Ministrului de Interne urmează să ajungă la Constanța. Acesta va verifica modul în care polițiștii au respectat procedurile în cazul șoferului drogat care a provocat accidentul de la 2 Mai.

Va fi refăcut traseul tânărului din ultimele zile, de când a ajuns în Constanța și a fost oprit de agenții de poliție în mai multe rânduri. Se va analiza modul în care au acționat agenții de poliție și ofițerul de poliție, care au făcut cercetările în acest caz.

21/08/2023 , 16:09

UPDATE Conform procedurilor, în momentul în care au depistat droguri în mașina tânărului, polițiștii ar fi trebuit să-l ducă la spital, pentru recoltarea de probe. Exista și varianta de a suna la Rutieră, în Constanța, pentru a solicita un aparat drugtest.

21/08/2023 , 15:05

Filmul tragediei, făcut public de anchetatori. Tânărul drogat a fost oprit de două ori de poliție

Potrivit IPJ Constanța, înaintea accidentului, tânărul a fost oprit de două ori de poliție.

"La data de 17 august, șoferul a ajuns, împreună cu tatăl său, în județul Constanța.

În seara de 18 august, a fost oprit în trafic de polițiștii rutieri, în cadrul unei acțiuni preventive, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere.

La data de 19 august 2023, în jurul orei 00:40, prin 112, un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că, pe D.N. 39, din direcția Vama Veche către 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere.

Având în vedere semnalarea, autoturismul a fost dat în atenție efectivelor din teren și s-au efectuat activități pentru găsirea acestuia.

În jurul orei 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat de patrula mixtă, formată dintr-un polițist și un jandarm din cadrul G.M.J. Constanța, circulând pe D.N. 39, în localitatea Vama Veche.

A fost legitimat șoferul, precum și cei 2 pasageri, iar, în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală, tip joint și o folie marcată cu denumirea „bromazepam”, ce conținea 4 pastile, care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru continuarea cercetărilor.

Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea 0, fiind prezent în sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, până în jurul orei 04:30.

Din datele transmise de polițiștii care au efectuat verificările, șoferul, la acel moment, nu prezenta semne specifice consumului de droguri.

Tot din verificări a reieșit că, după ce a părăsit sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație, din Vama Veche, unde ar fi consumat substanțe interzise.

Ulterior, la ora 05.25, a avut loc evenimentul rutier, în urma căruia 2 persoane au decedat și 3 au fost rănite.

Cu privire la faptul că șoferul, în noaptea de 18 spre 19 august nu a fost testat cu aparatul drugtest, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și 2 agenți, pentru stabilirea existenței/inexistenței unor abateri.

De asemenea, în cadrul cercetărilor efectuate, au fost depistate alte 9 persoane la locația din Vama Veche, unde șoferul ar fi consumat substanțe interzise, care fac obiectul verificărilor.

Totodată, fac precizarea că drogurile ridicate din autoturismul acestuia sunt diferite față de cele indicate pe aparatul drugtest." - chestor Adrian Glugă, IPJ Constanța

21/08/2023 , 14:56

Surse Euronews România: Tânărul a fentat evaluarea antidrog, anul trecut

Potrivit surselor Euronews România, deși a existat o ordonanță prin care tânărul trebuia să meagă la evaluare, într-un centru al Agentiei Nationale Antidrog, acesta nu s-a prezentat. De ce era important acest proces: evaluarea ar fi fost urmată de un program special, dacă s-ar fi constatat că este dependent.

Totodată, experții puteau să își dea seama dacă nu cumva "deținerea de droguri în vederea consumului" nu reprezintă, de fapt. o perdea pentru trrafic.

21/08/2023 , 11:11

Șoferul, prins cu droguri și în trecut

Tânărul care sâmbătă a intrat cu mașina într-un grup de pietoni la ieșirea din localitatea 2 Mai și i-a omorât pe doi dintre aceștia, a fost prins cu droguri și în trecut, însă magistrații l-au iertat.

Potrivit deciziei instanței, el a fost prins cu o cantinate mică de canabis, pentru consum propriu. A fost deschis un dosar penal în 2022 pentru deținerea a 0,68 grame de canabis, însă după un an de cercetări, procurorii DIICOT au emis o ordonanță prin care au renunțat la urmărirea penală.

Magistrații și-au motivat decizia prin cantitatea mică deținută, atitudinea sinceră a suspectului, dar și posibilitatea ca toate cheltuielile cu procesul penal să fie canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmări mai grave.

În plus, magistrații nu i-au impus tânărului să urmeze un program de consiliere pentru a renunța la consumul de droguri, cum se întâmplă de altfel cu majoritatea persoanelor cercetate pentru consum de droguri.

20/08/2023 , 13:04

Șoferul drogat, arestat preventiv pentru 30 de zile

Tânărul de 19 ani acuzat c-ar fi provocat accidentul rutier dintre localitățile 2 Mai și Vama Veche, soldat cu decesul a doi tineri, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei Judecătoria Mangalia, la care admis propunerea de arestare formulată de procurori.

Decizia instanței nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Constanţa.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru Euronews România că tânărul obținuse permisul de conducere pe data de 5 mai 2023.

Avocata șoferului drogat: ”Este în stare de șoc. Plânge și îi pare rău”

Luminița Popescu, avocata care îl reprezintă în instanță pe șoferul drogat, a precizat că tânărul își regretă fapta și că familia sa a încercat să ia legătură cu părinții victimelor.

”E imposibil să soliciți o altă măsură preventivă pe acest gen de infracțiuni. Nu am putut să solicit înlocuirea. Ar fi fost indamisibilă o astfel de cerere.

Am solicitat să se aibă în vedere că faptul că este infractor primar, că este un accident și că urmează pe parcursul urmăririi penale dacă a existat sau nu acea situație de a fapt.

Atitudinea lui este una de regret profund. Este în stare de șoc. Plânge și îi pare rău, bineînțeles. Părinții încearcă să ia legătura cu familiile victimelor, pentru a-i ajuta. Sunt două persoane la spital și urmează să ia legătura cu aceștia, în vederea ușurării situației.

Situația nu este una plăcută pentru nimeni. Nu este fiu de beiazadea, așa cum s-a precizat. Părinții nu sunt oameni cu bani care n-au ce face cu ei și îi dau copilului să se drogheze. Sub nicio formă. Sunt niște oameni simpli, normali.

Da, a recunoscut (că a consumat droguri, n.red). Urmează acum să vedem persoana care i-a dat”, a spus Luminița Popescu

Tatăl uneia dintre victime vrea dreptate: ”Pușcărie să facă până să se căiască”

Tatăl uneia dintre tinerii care au murit în accident a afirmat că nu își dorește altceva decât ca șoferul care a provocat accidentul să facă închisoare.

”Sincer, îmi pare rău de copilul ăsta. E un copil drogat. Nu îmi doresc nimic de la oamenii ăștia, de la părinții lor, să sufere și ei cum suferim și noi. Atât și nimic mai mult.

Pușcărie să facă până să se căiască!”, a afirmat bărbatul.

Știrea inițială:

Accidentul s-a întâmplat sâmbătă dimineața în jurul orei 5 și jumătate, pe drumul care leagă stațiunea 2 Mai de Constanța. Din motive necunoscute, șoferul a pierdut controlul volanului și mașina a ricoșat în cei opt pietoni care se aflau pe marginea drumului. Doi au murit pe loc și alți trei au ajuns la spital.

Șoferul a fugit de la fața locului, dar a fost găsit de polițiști în stațiunea Vama Veche.

Polițiștii spun că aparatul drug-test le-a indicat că tânărul consumase trei tipuri de substanțe, considerate droguri de mare risc: cocaină, amfetamină și metamfetamină.

”Deocamdată avem pe analiza provizorie; cocaină, amfetamină și memfamfetamină. Sunt trei stimulente puternice ale sistemului nervos central. Este un tip de cocktail plus, plus, plus.

Până acum cocktailurile practicate erau până acum plus, minus, adică un stimulent, dar și un depresurizator la sistemului nervos central, așa se practica.

Pentru mine ca specialist, aceste trei plusuri înseamnă distorsiuni auditive și vizuale puternice, înseamnă tremur, incapacitate de concentrare, faptul că nu mai percepi realitatea așa cum este, confunzi obiectele. Nu mai știi exact care este direcția șoselei, confunzi comenzile mașinii.

Practic, organismul este încărcat de toți acești stimuli care înseamnă în același timp creșterea tensiunii arteriale, o stare de excitare permanentă care clar duce către necaz. Eu cred că acesta a fost mecanismul”, a afirmat Cătălin Țone, expert antidrog, la Euronews România.

Tânărul a provocat accidentul la volanul unei mașini decapotabile de colecție. Pe pagina de Instagram acesta s-a fotografiat stând pe platfonul unei alte mașini vintage, modelul off-road.

De asemenea, expertul criminalist Tudorel Butoi a vorbit despre efectele drogurilor care afectează ”senzația, percepția, acuitatea și coordonatoarea motrică.”

”În momentul în care ești sub dominanta efectelor drogurilor, nu mai ești tu, ești un zombie. Acest zombie face nenorocirile la care ne referim.

Trebuie, din punctul meu de vedere, apăsat mult de tot pe exigența școlilor care emit permise de conducere auto.

Să facă școală! Să se trezească dimineața, să facă trasee de noapte, să facă parcări și în această etapă să fie investigat psihologic de către psihologi de mare meserie și să nu li se dea permis tuturor instabililor, agresivilor, celor dominați de agresivitate instinctuală”, a concluzionat Tudorel Tudoi, la Euronews România.

Peste 1.200 de șoferi drogați, descoperiți în trafic în primele șase luni din 2023

Potrivit datelor Ministerului de Interne, 1.276 de șoferi drogați au fost prinși în trafic în prima jumătate a anului 2023. Tot în această perioadă, 12.238 de șoferi au rămas fără permis din cauza alcoolului. Unii dintre ei au fost descoperiți abia când au fost implicați în accidente, chiar și mortale.

Tot în perioada ianuarie - iulie 2023 au avut loc 51 de accidente produse de șoferi băuți. În urma acestor incidente, 21 de oameni au murit, iar 39 au fost răniți grav.

De asemenea, patru accidente au fost provocate de șoferi aflați sub influența drogurilor. Trei oameni au murit, iar alți doi au fost răniți grav.

Ce prevede ”Legea Anastasia”

Pentru a reduce tragediile pe șosele, a fost votată ”Legea Anastasia”. Potrivit acesteia, judecătorii sunt obligați să îi condamne la închisoare cu executare pe șoferii drogați sau băuți care provoacă accidente rutier mortale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE