Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea ”Anastasia” a fost promulgată. Închisoare pentru șoferii băuţi sau drogaţi, implicaţi în accidente mortale

Șoferii aflați sub influența alcoolului sau drogurilor vor merge direct la închisoare, dacă sunt implicați în accidente mortale. Aceștia nu vor mai putea să primească pedepse cu suspendare. Măsura se va aplica și celor care se urcă la volan fără permis și provoacă astfel de accidente.

UPDATE: Legea Anastasia a fost promulgată, după cum a anunțat senatorul PSD Robert Cazanciuc, inițiatorul proiectului:

"Astăzi a fost promulgată Legea Anastasia. Scoate cheia din contact dacă ai consumat. Nu mai au nicio scăpare - închisoare cu executare. Beat, drogat, fără permis, la volan, dacă ucizi, mergi la închisoare.

Începând de astăzi, oricine folosește mașina ca pe o armă, omorându-și semenii, băut, drogat sau fără permis, va face închisoare. Cu executare. Nicio instanță nu va mai putea da o sentință cu suspendarea executării pedepsei."

Rata mortalității în accidentele auto din România

Proiectul a fost inițiat de fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, după ce o fetiță pe nume Anastasia a fost spulberată chiar în fața casei de o șoferiță fără permis. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității în accidentele auto.

Robert Cazanciuc, fostul ministru al Justiției: ”Eu nu vrea să ajungă nimeni la închisoare. Dar cei care se urcă la volan fără permis, băuți sau drogați, trebuie să știe, în situația producerii unor accidente mortale, vor ajunge la închisoare. Nu există altă cale! Noi încercăm să protejăm valoarea supremă a omului: viața! Cine se urcă la volan fără permis, acela nu este șofer. Acela este un individ care folosește mașina în loc de armă ca să omoare pe cineva.”

Mașina e o armă mortală, spune Titi Aur, fost pilot de curse, expert în conducere defensivă. El a declarat la Euronews că legea este binevenită și ar putea acționa ca o sperietoare pentru cei care consideră că nu e mare lucru să te urci la volan cu o bere la bord.

”Mașina este o armă, ceea ce înseamnă că îți asumi să manevrezi o armă mortală, neavând cunoștințe în această calitate, dacă nu ai permis de conducere, sau având aceste două capacități diminuate, atenția distributivă și capacitatea de reflex.

Cred că e foarte binevenită inițiativa lui Robert Cazanciuc, care a devenit lege, și sper să fie promulgată cât mai repede, tocmai pentru că va fi un motiv în plus pentru cei care își asumau până acum să se urce în astfel de condiții la volan, să se gândească de mai multe, ori să nu mai facă asta, pentru că e un real pericol.

Când te urci la volan băut sau drogat sau fără permis nu înseamnă decât că ți-ai asumat că te urci cu o capacitate diminuată de a stăpâni mașina. Primul miligram care ajunge în sânge ne diminuează cele două capacități.

În cazul în care avem o problemă, un accident, în care nu suntem vinovați deloc, în cazul în care avem acel miligram de alcool sau de droguri în sânge, devenim automat vinovați sau parte de vină, culpă comună”, a spus expertul.

Oamenii sunt încântați de noua lege și speră că prin aceasta va fi redus numărul accidentelor auto.

”O măsură justă. Consider că nu este culpă, este premeditat. Ca urmare nu pot fi acordate pedepse cu suspendare dacă e premeditat și nu dintr-o eroare,” a spus un bărbat.

”E o idee foarte bună. Să stăm liniștiți pe stradă. Avem copii, vor să traverseze trecerea de pietoni și dă peste ei, primesc cu suspendare sau unul - doi ani. Nu e corect,” a spus o femeie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE