Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru ignorarea steagului roșu. Raed Arafat vrea ca turiștii care se pun în pericol să fie taxați

Cei care ignoră steagul roșu și intră în apa mării ar putea fi amendați dacă se pun în pericol și ajung să ceară ajutorul salvamarilor. Doar în ultima săptămână, șase oameni au murit înecați în Marea Neagră.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la Euronews România că autoritățile caută soluții pentru a preveni astfel de cazuri, însă amenzile sunt foarte greu de aplicat pentru toți cei care ignoră avertismentele.

”Soluția aplicării amenzilor așa pentru oricine a intrat în apă va fi grea, dar o soluție de a aplica amenda celor care necesită a intervenția salvamarului când este arborat chiar și roșu. Asta poate să fie o soluție, pentru că persoana respectivă ai scos-o, ai salvat-o, dar o amendezi. Plata intervențiilor de urgență niciodată nu este o soluție să plătești intervenția de urgență. Amenda este ceva, dar intervențiile de urgență să fie plătite. Este foarte greu de făcut, plus că poate să ducă în unele situații ca oamenii să nu apeleze la ajutor. Deci plata intervenției, nu amendarea celor care încalcă legea, da, asta e altă treabă,” a declarat Raed Arafat.

Salvamarii își riscă viața pentru a salva turiștii

Steagul roșu este un avertisment clar și ferm pentru turiști - să nu intre în apă. Avertizarea este valabilă însă și pentru salvamari, pentru că și viețile lor sunt puse în pericol atunci când sunt valuri mari și curenți puternici.

Gelu Vătămănescu, salvamar șef Eforie: ”Chiar dacă e roșu și pentru noi, intrăm în apă ajutăm, ne riscăm și noi viața pentru ei. Nu ai ce să faci, trebuie să intri, ei știu că tu ești pe mal, de asta intră în apă, dacă noi nu am fi pe mal, nu cred ar intra toți în apă. Nu se întâmplă nimic, ei continuă să stea în apă, noi suntem niște păcălici care fac tot posibilul ca să se întoarcă vii acasă. Cheamă poliția, dar de multe ori și poliția e neajutorată, ne spun nu avem ce să facem.”

Anul trecut, un salvamar care a încercat să salveze un turist și-a pierdut viața în timpul misiunii de salvare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE