Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salvamarii nu sunt obligați să intervină pe litoral. ”Noi suntem niște păcălici care fac tot posibilul ca să se întoarcă vii acasă”

Secretarul de stat din ministerul de Interne, Raed Arafat, cere amenzi usturătoare pentru cei care intră în apă chiar și atunci când este arborat steagul roșu în stațiunile de pe litoral, și pun în pericol viața salvamarilor. Steagul roșu este un avertisment clar și ferm pentru turiști - să nu intre în apă. Avertizarea este valabilă însă și pentru salvamari, pentru că și viețile lor sunt puse în pericol atunci când sunt valuri mari și curenți puternici.

Salvamarii arborează steagul roșu pentru a avertiza asupra pericolului de înec din cauza valurilor și a curenților foarte puternici. De multe ori, acest semnal este ignorat de turiști.

Gelu Vătămănescu, salvamar șef Eforie: ”Chiar dacă e roșu și pentru noi, intrăm în apă ajutăm, ne riscăm și noi viața pentru ei. Nu ai ce să faci, trebuie să intri, ei știu că tu ești pe mal, de asta intră în apă, dacă noi nu am fi pe mal, nu cred ar intra toți în apă. Nu se întâmplă nimic, ei continuă să stea în apă, noi suntem niște păcălici care fac tot posibilul ca să se întoarcă vii acasă. Cheamă poliția, dar de multe ori și poliția e neajutorată, ne spun nu avem ce să facem.”

Gabi Culea, salvamar șef Mamaia: ”Rolul salvamarului e să avertizeze, să prevină, când e steagul roșu arborat, e și pentru noi, noi intrăm cu echipamente speciale, învățăm să le folosim, și noi ne punem viața în pericol.”

Salvamarii își riscă viața în încercarea de a salva turiștii

Anul trecut, un salvamar care a încercat să salveze un turist și-a pierdut viața în timpul misiunii de salvare.

Cristi, salvamar Eforie: ”În caz de necesar, trebuie să intru. Eu încerc să le explic dacă nu vor să înțeleagă, acum nu pot să îi las să se înece. Deci intri în apă chiar dacă nu ești obligat. Da, e vorba de omenie.”

Pentru siguranța salvatorilor, o soluție ar fi ca turiștii care ignoră avertismentele să fie amendați.

Cristi, salvamar Eforie: ”Nu există nici pentru noi, nici pentru poliție, pompieri o lege, în primul rând este siguranța salvatorului. Nu știu dacă se poate obliga o persoană să își dea viața pentru altă persoană iresponsabilă. Ar fi de gândit bine o lege a salvamarului și a salvării vieții pe mare - când e steag roșu și cineva intră, și noi intervenim - să fie amendat, și sa fie o amendă usturătoare.”

Poliția poate amenda turiștii care ignoră avertismentele salvamarilor.

ART. 6 - Persoanele care utilizează plajele, ştrandurile, parcurile acvatice şi porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligaţii:

  • să respecte semnalizările panourilor de avertizare şi de informare pentru vizitatori;
  • să nu depăşească în înot limita marcată de geamanduri;
  • să nu intre în înot în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize;
  • să nu intre în apă atunci când este interzisă îmbăierea;

ART. 23 - Nerespectarea prevederilor art.6 constituie contravenții şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Șase persoane și-au pierdut viața pe litoral după ce au fost luați de curenții puternici, în Mamaia, Venus și Costinești. Alți nouă turiști au fost salvați la limită din apele mării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE