Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opt oameni au murit înecați în Marea Neagră într-o săptămână. O turistă i-a spus salvamarului: ”Nu-mi pasă de nimic, că stric bani, că-mi pun viața în pericol”

Început de săptămână tragic la malul Mării Negre. 6 turiști au murit în două zile, după ce au fost luați de curenții puternici, în Mamaia, Venus și Costinești. Alți patru turiști au ajuns la spital. Autoritățile fac apel la oameni să nu intre în apă, atunci când este arborat steagul roșu și, mai ales, să nu își lase copiii nesupravegheați. Alți 2 turiști și-au pierdut viața în weekend.

20/08/2023 , 12:28

Bilanțul ajunge la opt turiști morți într-o săptămână

Opt turiști și-au pierdut viața în această săptămână pe litoralul românesc. Deși bilanțul inițial era de șase persoane, un bărbat a fost scos inconștient din mare în stațiunea Costinești, vineri seară.

Alte două persoane au fost date dispărute în mare, în zona stațiunilor Eforie Nord și Vama Veche. Trupul unei persoane a fost adus de valuri la mal duminică dimineață, în timp ce căutările pentru a doua persoană continuă.

Știrea inițială

Mai mult decât atât, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, vrea amenzi pentru cei care nu respectă recomandările salvamarilor.

Vasile Borteș, salvamar în zona Neptun-Mangalia, un om care se confruntă zi de zi cu situații în care turiștii nu respectă regulile, a spus, în direct la Euronews România, că o amendă nu ar fi chiar soluția ideală pentru a-i face pe turiști să fie mai responsabili.

”Amenzi se pot da, dar cum poți să amendezi sute sau poate chiar mii de oameni care se află în apă? Nu-i poți identifica, deci chestia cu amenda s-ar putea să nu funcționeze. În schimb, putem să-i determinăm pe turiști să nu intre în apă, prin informări repetate. Deci, eu ieri am vorbit în megafon de am răgușit degeaba. Turiștii se retrag la mal, după ce am făcut 100 de pași, intră iar în apă. Își pun singuri viața în pericol și nu realizează gravitatea situației în care se află, decât în momentul în care nisipul le curge de sub picioare.

Ba mai mult, pe mine mă deranjează faptul că atenționez, informez, îi rog, chiar îi cert, de multe ori, pe unii turiști: Nu aveți voie să lăsați copilașii cu mijloace plutitoare, asta înseamnă moarte sigură. Îi ia și îi duce. Vedeți că întotdeauna pe steag roșu, când este furtună, apar de obicei și curenții care sunt extraordinar de periculoși. Nu fac altceva decât să te ia, chiar cu apa până la genunchi, să te tragă undeva în larg. Și acolo doar înotătorii foarte experimentați și cu mult, mult noroc reușesc să iasă din acest curent și să fie salvați”, spune Vasile Borteș, salvamar.

Salvamarii își riscă viața pentru a salva alți oameni, iar în ciuda avertizărilor repetate făcute de salvatori, oamenii nu acceptă că-și pot pune viața în pericol, dacă nu respectă regulile.

Vasile Borteș, salvamar: ”Ieri o doamnă mi-a spus în felul următor: Eu lucrez 1 an de zile, eu de abia aștept să vin la mare, să uit de toți și toate, nu-mi pasă de nimic, că stric bani, că pun viața în pericol. Eu vreau să simt că sunt liberă, că nimeni nu mă îngrădește, că-mi realizez toate dorințele. Ce pot eu să-i răspund acestei doamne? Să zic doar: Doamnă, adrenalina nu este bună”.

Cum ar putea fi înăsprite măsurile pentru a-i împiedica pe oameni să intre în apă, în situații nefavorabile?

Vasile Borteș, salvamar:Am mai studiat ce se întâmplă în alte state civilizate. Acolo, în momentul în care este steagul roșu arborat, salvamarii sunt retrași de pe posturi și cine îndrăznește să intre în apa respectivei locații este amendat de la 250 euro, până la 400 euro. Poate trebuia reînființată poliția plajelor, să vorbim altfel cu turiștii, nu știu. Trebuie găsit ceva, niște legi care să se aplice și să fie un universal valabile pe toate plajele din România.

Salvamarul are inima cât un purice în momentul când se duce să încerce să salveze pe cineva care nu vrea să respecte regulile. E foarte, foarte complicat. În primul rând, el știe că de multe ori n-are șansa să-l aducă la mal. Hai să fim corecți și cinstiți. Sunt situații în care salvamarul știe precis că se duce acolo și nu știe dacă se întoarce înapoi și dacă poate să salveze omul”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE