Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curenții RIP, un pericol pentru turiștii de pe litoral. Ce trebuie să faci dacă ești prins în marea agitată

Curenții marini reprezintă un fenomen natural, iar pe litoralul românesc aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de curenți RIP. Acești curenți au devenit subiect de interes pentru autorități și specialiști, deoarece au dus la un număr semnificativ de cazuri de înec în Marea Neagră. Cunoașterea și conștientizarea acestor curenți sunt esențiale pentru siguranța celor care se aventurează în apa mării.

Florin Tătui, cercetător cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din București, a explicat în direct la Euronews România ce sunt acești curenți și cum ne pot afecta. 

Florin Tătui, cercetător: ”Curenții RIP sunt acolo dintotdeauna. Ei reprezintă niște curenți naturali, îi găsim oriunde în lume, în anumite condiții. Singura problemă este că în România, din păcate, gradul de conștientizare a publicului larg este foarte, foarte scăzut, în legătură cu pericolul reprezentat de acești curenți. Practic aceasta a fost și motivația pentru proiectul nostru de cercetare.  Să încercăm să creștem gradul de conștientizare a publicului larg.”

Cât de periculoși sunt curenții RIP

Curenții RIP devin periculoși în special atunci când marea este agitată și condițiile meteorologice generează valuri puternice. Astfel, în momentul în care salvamarii arborează steagul roșu, semnificând pericolul ridicat, este interzisă îmbăierea și înotul în mare.

Vasile Borteș, salvamar zona de plajă Neptun Mangalia:De la început vreau să vă fac o informare referitor la acești curenți RIP. Întotdeauna acești curenți RIP apar doar când marea este agitată, când salvamarii arborează steagul roșu. Atunci, se întâmplă un fenomen: toți românii sunt viteji și vor să intre în apă. Turistul este tras în larg, intervine panica, epuizarea fizică și de cele mai multe ori turistul ”neascultător” cade pradă mării. Despre curenții aceștia RIP, pot să vă spun că au undeva la o lățime între 15 și chiar 60 de metri și de duce dinspre mare înspre larg, e ca un fel de contra-curent, pe o distanță de 120 de metri. Acești curenți foarte puternici apar atunci când se ivesc din nord-est și din sud-est niște curenți puternici, niște valuri și chiar înălțimea valurilor poate să depășească un metru. Atunci pericolul este foarte mare.”

Ce trebuie să facă un turist dacă este prins într-un astfel de curent?

Salvamarii recomandă ca turiștii să evite să intre în apă atunci când pe mal este arborat steagul roșu, deoarece curenții RIP pot să-i tragă în larg chiar de la o distanță foarte mică de mal, de aproximativ un metru. Este important să se respecte această măsură pentru a evita riscurile și situațiile de pericol asociate cu acești curenți puternici.

Vasile Borteș, salmavar zona de plajă Neptun-Mangalia: ”În momentul în care s-a arborat steagul roșu este interzisă îmbăierea, este interzis înotul, este interzis scăldatul. Pentru că lumea le confundă. Deci nu au voie să intre în mare. Curentul te ia de la un metru de mal.”

Cu toate acestea, dacă cineva se află prin într-un astfel de curent trebuie să aibă în vedere Răzvan Răzvan Robescu, instructor de înot oferă următoarele sfaturi:

  • Nu înota împotriva curentului: Înotând împotriva curentului, vei consuma multă energie și este puțin probabil să reușești să ieși din el. În schimb, încearcă să înoți în lateral sau în direcția în care curentul te duce.
  • Strigă după ajutor: Ridică mâna și strigă după ajutor pentru a atrage atenția salvamarilor sau altor persoane aflate pe plajă. Este important să primești asistență cât mai curând posibil.
  • Folosește tehnici de supraviețuire în apă: Dacă te simți obosit, poți să te odihnești executând pluta pe spate. Astfel, vei economisi energie și vei putea să-ți menții capul deasupra apei.
  • Urmează indicațiile salvamarilor: Dacă sunt salvamari în apropiere, ascultă cu atenție instrucțiunile lor și urmează sfaturile și indicațiile lor. Aceștia au experiență în gestionarea situațiilor de urgență în apă și îți pot oferi cea mai bună asistență.

Stațiuni de la Marea Neagră afectate de curenții RIP

Specialiștii menționează că printre stațiunile de pe litoralul românesc în care curenții RIP sunt considerați cei mai periculoși se numără Jupiter, Venus, Saturn, Eforie-Nord, 2 Mai, Olimp-Neptun și Venus.

Vasile Borteș, salmavar zona de plajă Neptun Mangalia: ”Eu gestionez trei stațiuni în care curenții sunt foarte puternici: Jupiter, Venus, Saturn, din cauza deschiderii mari spre larg. Curenții apar și datorită vântului și a valurilor, dar și din cauza debitului de pe Dunăre.” 

Pentru a putea cerceta cum anume reacționează acești curenți, cercetătorii au aruncat la mal o cantitate de vopsea ecologică verde, care mai apoi a fost monitorizată în detaliu. În urma cercetărilor specialiștii au descoperit care sunt zonele în care oamenii se îneacă cel mai des. 

Florin Tătui, cercetător: ”Noi am analizat 34 de sectoare de plajă turistice, între Năvodari și Vama-Veche, totalizând undeva la aproximativ 4o de kilometri lungime. Prin analiza imaginilor satelitare de mare rezoluție, practic noi am identificat acești curenți. În 55% din aceste plaje curenții RIP se produc frecvent, având multe episoade în timpul sezonului estival. În plus, pe încă 19% din plaje, acești curenți RIP se formează din când în când, deci putem avea unu, două episoade în timpul sezonului estival. Dacă adunăm cele două procente putem vedea că aproximativ 75% din plajele turistice între Năvodari și Vama-Veche, care practic reprezintă toate plajele turistice din România sunt afectate de acești curenți RIP. ”

Cum pot fi observați curenții de la mal

Florin Tătui, cercetător: ”În primul rând, în momentul în care ajungem pe plajă nu intrăm imediat în apă. Două, trei, patru minute trebuie să stăm pe plajă și să privim configurația generală a mării. Observați spargerea de valuri, în partea stânga și dreapta malului, iar în mijloc se formează o zonă liniștită, în care valurile nu au aceeași intensitate. Ei bine, aceea este zona de acțiune a curenților RIP.”  

Specialiștii mai atrag atenția că alte zone periculoase mai sunt și cele de lângă diguri. 

Florin Tătui, cercetător: ”Pe țărmul Mării Negre românesc avem foarte multe diguri care sunt perpendiculare pe linia apei. În apropierea acestor diguri se pot forma acești curenți RIP. În cazul în care plaja este amenajată este foarte bine să avem o discuție cu salvamarii, deoarece ei știu cel mai bine care sunt condițiile unde se formează acești curenți și știu ce sfaturi să ne dea.” 

La ce distanța de mal se produc cele mai multe cazuri de inec

Cele mai multe cazuri de înec se produc în apropierea malului, în zonele cu apă adâncă la distanțe relativ mici față de linia țărmului. Potrivit specialiștilor, majoritatea cazurilor de înec au loc la o distanță de până la 20-30 de metri față de mal. Aceasta se datorează faptului că mulți oameni subestimează pericolul apei puțin adânci sau nu sunt conștienți de existența curenților și a altor factori de risc în apropierea malului.

Florin Tătui, cercetător: ”Cele mai multe cazuri de înec au loc în zone cu apă adâncă de 1,2/1,5 metri adâncime, asta înseamnă distanțe de 20/30 de metri față de linia țărmului. Distanța maximă parcursă, de exemplu, de vopseaua ecologică verde, a fost de peste 150 de metri față de linia țărmului. Practic, acești curenți acționează de la adâncimi de 30/40/50 de centimetri, deci doar câțiva metri față de linia apei, până la peste 150 de metri față de linia apei.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE