Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alina Gorghiu: „Sunt milioane de consumatori de droguri, în România”. Procurorii DIICOT, copleșiți de numărul mare de dosare

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, că în România sunt „milioane de consumatori de droguri”, potrivit unor statistici ale Agenţiei Naţionale Antidrog, iar aceştia trebuie ajutaţi să scape de problemă, pentru că „nu pot fi băgați cu toții la închisoare”.

„Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a spus Alina Gorghiu, la Digi24.

Potrivit acesteia, procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu.

Totodată, Gorghiu a precizat că este vorba în cele mai multe dintre cazuri de către tineri şi, dacă nu au antecedente şi o conduită bună, în rest se dispune neînceperea urmăririi penale. Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, după cum a spus ministrul Justiţiei.

20.000 de dosare pe tematica drogurilor, în România, în primele opt luni din 2023

Ministrul a mai adăugat că trebuie mărit numărul de procurori din structura specializată a DIICOT. 

„În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 - 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (...)”

„Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (...) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a mai spus Gorghiu.

Totodată, fenomenul combaterii traficului de droguri este unul dinamic, având în vedere că în fiecare săptămână apar noi substanţe psihoactive, iar 98% dintre ele nu se pot detecta nici prin analizele de sânge, potrivit ministrului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE