Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Marcel Ciolacu: "Nu sunt de acord că statul a pierdut bătălia cu drogurile". Premierul anunță măsuri

Publicat de: Sorin Rusu

Tragediile din ultima vreme, în care au fost implicate persoane aflate sub influența drogurilor, l-au făcut pe Marcel Ciolacu să aibă o reacție fermă. Într-un discurs avut la Ministerul Justiției, premierul promite toleranță zero pentru astfel de probleme.

Reacția lui Ciolacu vine după ce accidentele rutiere din ultimele săptămâni s-au soldat cu victime și au fost provocate de șoferi drogați.

M. Ciolacu: "Nu putem să închidem ochii şi să vedem cum şi mai multe vieţi sunt distruse"

"Cred că astăzi societatea aşteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm şi foarte direct cu privire la două probleme uriaşe, drogurile şi evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului, până acum, a fost, de cele mai multe ori, prea moale şi ezitant. Este timpul să declarăm toleranţă zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri.

Toate instituţiile de forţă şi cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activităţii. Nu sunt de acord cu ideea că statul a pierdut bătălia cu drogurile, la categoria adulţi. Această luptă va fi pierdută doar când o vom abandona noi. Şi nu avem acest drept", a explicat Marcel Ciolacu.

Prim-minstrul este conștient că marea problemă este legată de traficanții de droguri, pe care îi numește "clanuri mafiote".

"Nu putem să închidem ochii şi să vedem cum şi mai multe vieţi sunt distruse şi mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă. La fel cum cred că trebuie să acţionăm mult mai dur în ceea ce priveşte proliferarea acestui fenomen în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Şi vă spun ceva: strategii am tot avut de-a lungul timpului.

Sunt pline sertarele instituţiilor de strategii şi analize legate de droguri, însă realitatea crudă ne demonstrează că pe stradă sunt tot mai multe droguri la care copiii noştri au acces imediat. Drogurile au depăşit chiar porţile şcolilor, iar dacă nu realizăm asta acum, vom avea generaţii întregi pierdute.

Vă spun doar atât: fără destructurarea reţelelor de trafic, nu vom avea un consum mai mic în rândul tinerilor. Am ajuns să blocăm instanţele cu tot felul de dosare pentru consum, care, în final, se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiţi. Nu cred că suntem în direcţia corectă", a precizat Marcel Ciolacu.

România nu mai este doar o țară de tranzit a drogurilor

Premierul a și propus măsuri în acest sens. De exemplu, tinerii prinși drogați să nu poată obține permisul de conducere la 18 ani. În plus, Guvernul propune chiar și confiscarea mașinii, dar și suspendarea permisului timp de 10 ani pentru cei care conduc drogați sau băuți.

Dacă până acum România era considerată o țară de tranzit în ceea ce privește drogurile, Ciolacu susține că situația s-a schimbat acum.

"Trebuie să depăşim clişeul de acum câţiva ani că România era o ţară de tranzit. Nu mai este. Şi tocmai de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile reţele şi pe marile clanuri. Avem nevoie de acţiune imediată şi de coordonare între instituţii. Traficul de droguri este rădăcina răului. De aici începe totul şi aici trebuie să acţionăm cu foarte mult curaj. Să acţionăm, nu să reacţionăm! Cred că aceasta este aşteptarea legitimă a întregii societăţi", a concluzionat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE