Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumatorii fără permis auto, măsură criticată. Marcel Ciolacu: Tinerii prinși drogați să nu poată obține permisul la 18 ani

Propunerea premierului ca elevii care consumă droguri să nu mai ia permisul la 18 ani este contestată de medici. Măsurile corective, fără acțiuni de prevenire și tratament, nu vor reduce fenomenul consumului de droguri, spun experții care lucrează de peste 20 de ani cu persoane dependente. Pe de altă parte, juriștii spun că este contrar normelor CEDO să nu îți mai poți lua permisul niciodată, astfel încât dacă această propunere va ajunge la dezbateri politicienii vor trebui să seteze un termen de reabilitare.

Măsuri drastice pentru a reduce consumul în rândul tinerilor

Aproape săptămânal, Poliția Română depistează șoferi care s-ar fi urcat la volan după ce au consumat droguri. Unii dintre ei au produs accidente mortale, cum este cazul din 2 Mai, unde un consumator de 19 ani a lovit cu mașina un grup de 8 persoane, dintre care două au murit pe loc. Recent, un tânăr de 20 de ani și o fată de 18 ani au murit într-un accident de motocicletă, produs din vina lor. Polițiștii spun că băiatul avea asupra lui 450 de grame de amfetamină și cannabis. Premierul anunță măsuri drastice pentru a reduce consumul în rândul tinerilor.

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Poate găsim şi la tinerii între 16 şi 18 ani dacă sunt depistaţi la anumite testări pozitiv în ceea ce priveşte drogurile să nu aibă voie să îşi ia permisul de la 18 ani.”

Eugen Hriscu, medic psihiatru, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor: ”În general măsurile coercitive singure nu sunt eficiente. Ce e eficient este un cumul sau o combinare de măsuri coercitive cu intervenție de tip prevenire și tratament de sănătate mentală. Orice părinte de adolescent știe că dacă doar ameninți adolescentul cu represalii nu obții o relație de colaborare așteptând să-l împingi în rebeliune să facă contrariul.”

Măsura, împotriva normelor CEDO

Cel puțin 1,2 milioane de români au recunoscut că au încercat cel puțin un tip de drog de-a lungul vieții. Unii au început consumul de la vârste fragede: 1 din 10 adolescenți de 16 ani spune că a încercat substanțe stupefiante în ultimul ani și 17% dintre cei care au intre 15 si 34 de ani au încercat un tip de drog.

Juriștii spun că interzicerea dreptului de a putea șofa contravine normelor CEDO.

Adrian Cuculis, avocat: ”Avem o propunere Să nu mai poți da de permis niciodată, daca ne uitam ce zice CEDO nu exista posibilitatea să nu-ți mai poți lua permisul niciodată. Dacă ești depistat până în vârsta de 18 ani sau mai grav consumator la volan să nu ai permis să fii și drogat să fie extins termenul 5 ani 10 ani termen rezonabil să nu intri în coliziune că ce spune CEDO să nu ai niciodată un soi de reabilitare.”

Drogurile au devenit mai accesibile ca oricând în România, considerată până de curând doar o țară de tranzit. Anul trecut DIICOT a  confiscat o tonă de substanțe stupefiante, printre care cocaină, ecstasy, canabis și etnobotanice.

Creșterea traficului de droguri se vede și în statisticile DIICOT. Procurorii au de cel puțin trei ori mai multe anchete care îi vizează pe dealeri fata de acum 10 ani. Și totuși, doar peste 2.000 de traficanți au ajuns anul trecut în fața unui judecător. 1.500 dintre suspecți au scăpat de pedeapsă după ce au făcut înțelegeri cu procurorii.  Consumul alarmant de droguri în rândul tinerilor va fi discutat în următoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE