Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Energia mea este foarte scăzută, aceasta ar putea fi ultima imagine pe care o pot trimite”. Modulul InSight al NASA își ia rămas bun de pe Marte

Modulul InSight al NASA, care trimite date către Pământ de pe Marte din 2018,  a transmis un mesaj de adio.

Din cauza prafului care s-a acumulat pe panourile solare ale modulului de aterizare, acesta nu mai poate să se alimenteze. Situația a fost agravată de o furtună de praf care a dus la epuizarea bateriilor sale.

„Energia mea este foarte scăzută, așa că aceasta ar putea fi ultima imagine pe care o pot trimite”, se arată într-un mesaj pe contul de Twitter al modulului de aterizare, care este administrat de Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

Tweetul a continuat: „Nu vă faceți griji pentru mine: timpul petrecut aici a fost atât productiv, cât și senin. Vă mulțumesc că ați rămas cu mine”.

Jet Propulsion Laboratory a declarat pe 18 decembrie că InSight nu răspunde la comunicațiile de pe Pământ, ceea ce „ar putea însemna sfârșitul operațiunilor” pentru InSight. Acesta a mai spus că echipa va continua să încerce să contacteze din nou InSight, potrivit euronews.com.

Detectarea cutremurelor de pe Marte

InSight a efectuat studii privind interiorul planetei. Aceasta a aterizat pe Elysium Planitia, o câmpie de pe Marte, unde a amplasat un seismometru pentru a detecta activitatea seismică și a furniza modele 3D ale interiorului planetei.

De asemenea, a folosit o sondă termică pentru a studia evoluția geologică timpurie a planetei Marte.

JPL a declarat că InSight și-a atins obiectivele științifice principale în primul său an marțian (care reprezintă aproximativ doi ani tereștri), detectând peste 1.300 de cutremure precum și multiple ciocniri cu meteoriți. Undele seismice declanșate de aceste impacturi au dezvăluit noi detalii despre structura crustei marțiene, stratul exterior al planetei.

Un meteorit cu un diametru estimat la 5-12 m s-a prăbușit anul trecut, în ajunul Crăciunului, creând un crater cu o lățime de aproximativ 150 m și o adâncime de 21 m.

Acest lucru a provocat un cutremur, detectat de instrumentul seismometru al InSight. Obiectele de asemenea dimensiuni intră în atmosfera Pământului cam o dată pe an, dar în general ard în atmosfera mai groasă a planetei noastre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE