Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump susține că are banii necesari pentru a plăti o decizie judecătorească, dar preferă să îi cheltuiască pentru campania sa prezidențială

Donald Trump a afirmat vineri că are aproape o jumătate de miliard de dolari în numerar, dar a spus că preferă să-i cheltuiască pentru campania sa prezidențială decât pentru judecata civilă de 454 de milioane de dolari pentru fraudă împotriva sa în New York, relatează Associated Press.

Fostul președinte a promis că se va lupta cu verdictul „până la Curtea Supremă a SUA, dacă va fi necesar”, în timp ce statul se pregătește să pună eventual sechestru pe o parte din bunurile sale dacă nu plătește nota de plată uriașă.

Declarațiile de avere ale fostului președinte

În februarie, un judecător din Manhattan a constatat că Trump a mințit în mod repetat cu privire la averea sa în declarațiile financiare date băncilor și altora pentru a asigura împrumuturi și a încheia afaceri. Judecătorul i-a ordonat să renunțe la profiturile obținute din anumite tranzacții imobiliare și la banii pe care i-a economisit prin obținerea unor dobânzi mai mici la împrumuturi. Trump neagă faptul că a încercat să înșele pe cineva.

Avocații lui Trump au reiterat joi, în documentele depuse în instanță, că au avut dificultăți în a obține o obligațiune care să acopere hotărârea judecătorească, deoarece subscriitorii au insistat asupra numerarului, a acțiunilor sau a altor active lichide în loc de proprietăți imobiliare ca garanție. Mai mult de 30 de companii de cauțiuni le-au respins rugămințile, au spus ei.

„Voi lupta până la Curtea Supremă a SUA dacă va fi necesar”, a declarat Trump vineri pentru Fox News Channel. Interpretând greșit legea, el a adăugat: „Nu-ți pot lua proprietatea înainte de a avea șansa de a face apel”.

Deoarece cazul de fraudă a fost judecat la o instanță de stat, Trump ar trebui probabil să epuizeze mai întâi procesul de apel la nivel de stat sau să ceară unei instanțe federale să se ocupe de caz, ceea ce este rar, pentru a avea măcar o șansă de a duce lupta sa la Curtea Supremă a SUA.

Contrar celor afirmate de Trump, confiscarea bunurilor este o tactică juridică obișnuită atunci când cineva nu poate accesa suficienți bani pentru a acoperi o sancțiune civilă, chiar și în timp ce se află în curs de apel. Apelul nu oprește, în sine, colectarea. Cu excepția intervenției instanței, James ar fi în deplinătatea drepturilor sale legale de a iniția sechestrarea bunurilor lui Trump dacă acesta nu plătește.

Campania electorală din 2024

Într-o postare de vineri pe platforma sa Truth Social, Trump a sugerat că are suficienți bani pentru a acoperi cel puțin în totalitate sentința - dar nu crede că ar trebui să fie nevoit să îi cheltuiască în acest fel.

„Prin muncă grea, talent și noroc, am în prezent aproape cinci sute de milioane de dolari în numerar”, a scris el cu majuscule, adăugând că a plănuit să folosească „o sumă substanțială” pentru campania sa prezidențială.

Trump nu a sugerat niciodată până acum că ar contribui la propria sa campanie din 2024 și a solicitat contribuții de la donatori externi încă dinainte de a părăsi Casa Albă. Când a candidat în 2016, Trump a susținut în mod repetat că își autofinanțează campania, deși s-a bazat pe fondurile donatorilor.

„Nu am nevoie de banii nimănui”, a spus el în discursul său de anunț din 2015. „Îmi folosesc banii mei. Nu mă folosesc de lobbyști, nu mă folosesc de donatori. Nu-mi pasă. Sunt foarte bogat”.

În cele din urmă, Trump a ajuns să cheltuiască aproximativ 66 de milioane de dolari din banii proprii sub formă de împrumuturi și contribuții pentru această cursă - mult mai puțin decât cele 100 de milioane de dolari pe care le-a promis frecvent.

Anterior, într-o declarație financiară din 30 iunie 2021, Trump a declarat că avea 293,8 milioane de dolari în numerar și echivalente de numerar și o valoare netă totală de 4,5 miliarde de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE