Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la un burger trimis în spațiu, la o imprimantă 3D folosită de astronauți. Proiect revoluționar al studenților români

La 80 de km deasupra pământului, o imprimantă 3D construită de opt studenți de la Universitatea Politehnica din București a trecut testul gravitației.

Tinerii vor să le ofere astronauților șansa de a printa direct în spațiu piese și componente, în loc să aștepte ca acestea să fie livrate de pe Terra. Euronews a urmărit evoluția acestui proiect revoluționar, care a fost premiat la nivel european.

VEZI GALERIA
3 imagini

Studenții de la Politehnica oferă soluții pentru astronauți

Povestea proiectului a început datorită unui burger lansat pe orbită de un YouTuber. Așa le-a venit ideea studenților atrași de ingineria spațială pentru imprimanta care să funcționeze în spațiu. Radu și Alexandru, care au pus bazele echipei, au început să caute adepți în cadrul Politehnicii.

Au venit pe rând Cosmin, Vali, Iulia, Delia, Romică și Adrian, iar astfel s-a format ECRIDA. Pe 1 aprilie 2023, imprimanta 3D construită de studenții români a fost lansată în spațiu, de la baza S-Range din Suedia.

Prototipul construit de echipa ECRIDA a reușit să printeze, atât pe pământ, cât și în spațiu, materiale supuse apoi la teste pentru rezistență. Acestea au formă de gantere și sunt realizate din rășină, care se întărește în prezența luminii. Scopul final al proiectului este ca astronauții să printeze în spațiu piese necesare în viața de zi cu zi pe o bază spațială. Imprimanta s-a întors cu bine pe pământ.

"În această etapă, pe lângă aceste probe de tracțiune, vom face un test la microscop unde dorim să observăm cum s-au lipit straturile între ele. Spun straturi, pentru că aceste probe au o grosime de un milimetru. Această grosime este dată de dispunerea succesivă a 10 straturi de 0,1 milimetri. Ne interesează adeziunea dintre acele straturi", a spus Adrian Șișman, membru al echipei ECRIDA, pentru Euronews.

Agenția Spațială Europeană, impresionată de proiect

Reprezentanții Agenției Spațiale Europene, cai care au organizat lansarea, sunt încântați de reușita studenților români. Iar viitorul exploatării imprimantei 3D se anunță extraordinar.

"Dezvoltarea imprimantelor 3D care pot folosi materiale de pe pământ, pentru a construi locuințe pe Lună sau instrumente de extracție a apei, va fi cheia pentru ca oamenii să călătorească prin sistemul solar. Este obligatoriu să avem astfel de tehnologii, dacă vrem să pășim pe alte planete.

Trebuie să încurajăm creativitatea și curajul generațiilor tinere pentru astfel de proiecte", a transmis Ian Carnelli, manager de misiune în cadrul Agenției Spațiale Europene.

Tinerii studenți de la Politehnică au fost premiați și de Guvernul României pentru performanța lor. Pe Stația Spațială Internațională există deja imprimante 3D, însă acestea nu folosesc tehnologia propusă de studenții din România. Studenții spun că astfel de proiecte îi vor ajuta enorm în carieră.

"Noi am reușit să ne formăm bazele ca cercetători și în același timp să ne formăm diverse conexiuni cu alți tineri cercetători din Europa. Înțelegem că suntem la același nivel și că nimic nu este imposibil", a mai spus Adrian Șișman.

Dumitru Prunariu: "Va fi greu să transportăm totul pe Lună"

Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român din istorie, consideră că imprimantele 3D vor deveni o necesitate în anii următori în industria spațială.

"Gândiți-vă că vom ajunge pe Lună. În momentul acela, va fi mult mai greu să transportăm tot ce avem nevoie de pe pământ. Multe lucruri vor trebui produse la suprafața astrului nopții. În aceste condiții, doar printerele 3D vor putea asigura o realizare de serie întreagă de detalii, de părți componente ale unor ansamble mari", a spus Dumitru Prunariu, pentru Euronews.

Proiectul studenților din UPB a fost selectat din peste 100 de propuneri venite de la universități de top din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE