Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul simulator nuclear modular, la București. La UPB vor fi pregătiți viitorii specialiști pentru centrala nucleară de la Doicești

România este prima țară din Europa care va construi o centrală nucleară folosind reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. La Universitatea Politehnica din București s-a inaugurat primul simulator al camerei de comandă, în urma unui parteneriat cu guvernul Statelor Unite. Centrul de Explorare a Energiei NuScale va deveni un hub de pregătire pentru specialiștii în această tehnologie care vor lucra în viitor România, dar și în alte state din regiune și din Europa.

În decembrie 2020, România și Statele Unite au semnat un acord interguvernamental de cooperare pentru programul de energie nucleară național, care privește utilizarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale. Astfel, România devine prima țară din Europa în care se construiește o centrală bazată pe această tehnologie.

Nicolae Ciucă, premierul României: Ne aflăm într-un moment important pentru România și energia nucleara națională. Suntem prima țara din lume care va implementa tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni. Sprijinul SUA pentru includerea în sistemul național de producere a energiei de reactoare modulare mici e substanțial, constant și oferit la momentul oportun.

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec: Ce plăcere este pentru mine să fiu astăzi la această inaugurare, la Universitatea Politehnica București, unde mă întorc după 15 ani, când am vizitat-o pentru prima dată.

Astăzi e un moment istoric pentru România, o piatră de hotar în parteneriatul nostru strategic și un incredibil pas înainte în tehnologia nucleară civilă. Simulatorul SMR va fi un instrument valoros și pentru studenți și pentru profesioniști, dat fiind că ne pregătim pentru deschiderea centralei de la Doicești. Simulatorul va ajuta România să devină un hub pentru tehnologia SMR, în regiune și mai departe.

Angajamentul României este ca până în 2027 procentul de energie regenerabilă să crească de la ținta de 30,6% la 36%.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Cărbunele e poluant. Dacă gazul natural e mai puțin poluant și îl putem folosi drept combustibil de tranziție, energia nucleară e ingredientul perfect pentru a avea o energie curată.

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica: Proiectul SMR si proiectele unităților 3 și 4 de la Cernavodă sunt absolut necesare pentru a putea sprijini România în targetul de a renunța la centralele pe cărbune până în 2032. Proiectul reactoarelor modulare mici e și mai important, pentru că va da posibilitatea ca  serviciile să fie replicate, nu numai în România, dar și în regiune.

Pe simulatorul instalat la Universitatea Politehnică București se vor putea pregăti nu doar specialiștii pentru centrala modulară de la Doicești, în județul Dâmbovița, dar și viitori specialiști pentru alte centrale care ar putea fi dezvoltate în regiune. Astfel, România devine un avanpost al unei tehnologii de vârf în domeniul energetic.

Mihnea Costoiu, rector UPB: Este extrem de important să explicăm societății, tinerilor, că există nu doar o școală foarte bună, ci și viitorul după această școală, fiind plătiți foarte bine.

Specialiștii estimează că centrala NuScale cu 6 module care se va construi în România va crea 200 de locuri de muncă permanente și ne va ajuta să evităm producerea a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE