Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenții UPB au creat o imprimantă 3D care funcționează în absența gravitației. Cum va putea fi folosită în spațiu

Opt studenți ai Universității Politehnica din București participă la cel mai prestigios program de experimentare în microgravitație din Europa. Experimentul ECRIDA a câștigat un loc la bordul rachetei REXUS 29.

Proiectul tinerilor români își propune să testeze în spațiu o nouă tehnologie de printare 3D cu ajutorul rășinilor fotosensibile la radiațiile UV.

Imprimanta 3D care funcționează fără gravitație

Imprimanta, care funcționează în absența gravitației, îi va putea ajuta pe astronauți să-și printeze rapid și ieftin orice obiect au nevoie.

Studenții se află acum în Suedia, la baza spațială S-Range, unde va avea loc lansarea rachetei cu experimentul lor la bord.

Adrian Șișman, membru al echipei: "Racheta va fi lansată, sperăm noi, mâine dimineață. Depinde de condițiile meteo."

Timp de trei ani cei opt studenți au lucrat la proiectarea și construirea imprimantei 3D în laboratorul din Centrul De Cercetare CAMPUS sub îndrumarea a profesorilor UPB și mentorilor Agenției Spațiale Europene.

Pe parcursul programului, organizatorii au efectuat numeroase etape eliminatorii ce au constat în testarea și verificarea experimentului înainte de a fi plasat în rachetă.

Cum funcționează principiul de printare 3D

În cadrul experimentului din spațiu, cu ajutorul imprimantei realizate de studenții UPB, se vor printa 24 de probe.

După aterizare, ele vor fi recuperate și analizate imediat ce tinerii se vor întoarce în țară.

Adrian Șișman, asistent universitar: "Pentru a avea rezultate științifice concordante, am decis să printăm probe de tracțiune. Arată ca un biscuite. După ce vor fi recuperate le vom supune la anumite forțe aceste probe și vom examina modul în care acesta se rup.

Fiecare probă este printată în zece straturi succesive. Așa funcționează principiul de printare 3D cu rășină. Printează strat peste strat. Vom depune zece straturi într-o perioadă de 120 de secunde de miligravitație, atunci când racheta ajunge la apogeu, undeva la 80-90 de kilometri altitudine."

Proiectul studenților UPB a fost selectat din peste 100 de propuneri venite de la universități de top din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE