Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Universitatea Politehnica din București a implementat prima conexiune cuantică funcțională și integrată din România

Prima conexiune cuantică funcțională din România este imposibil de interceptat. Atacurile cibernetice nu ar avea nicio șansă, spun specialiștii. Premiera a fost prezentată de Universitatea Politehnica din București.

UPB, prin institutele de cercetare PRECIS şi CAMPUS, împreună cu Reţeaua Naţională pentru Educaţie şi Cercetare din România - RoEduNet, a implementat primele conexiuni cuantice din țara noastră.

Noile tehnologii vor fi disponibile studenţilor şi echipelor de cercetare. Pentru a sprijini extinderea acestei reţele, tot la UPB vor fi pregătiţi specialişti în tehnologia cuantică.

Potrivit rectorului UPB, Mihnea Costoiu, în următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea unor lucruri care astăzi par de domeniul imaginației.

"Fie că vorbim de calculul cuantic, de senzori, simulări, criptografie sau telecomunicaţii, începe să apară o întreagă generaţie de noi tehnologii cuantice, cu un impact economic şi social de mare amploare. Unele sunt deja în curs de dezvoltare, în timp ce multe altele vor fi dezvoltate în următoarele câteva decenii. La nivelul învăţământului superior şi al cercetării din România se observă o preocupare constantă privind cercetarea în acest domeniu şi participarea activă la iniţiativele europene privind Quantum Technologies. Acestea vor impacta lumea pe care o cunoaştem astăzi", spune Mihnea Costoiu.

Prețul unei conexiuni poate duce și la 300.000 de euro

Conexiunile cuantice nu vor permite absolut deloc interceptări. Prețul unei conexiuni poate duce însă și la 300 de mii de euro.

Mihai Carabaș, profesor UPB: "Conexiunea cuantică permite comunicația securizată între două puncte. Înseamnă că nimeni nu poate intercepta acea comunicație. Această comunicație securizată are diverse aplicații. De exemplu, dacă fac o operație bancară, în momentul în care trimit credențialele către bancă pentru a autoriza o plată nimeni nu poate intercepta aceste credențiale.

Are aplicații și în domeniul militar, servicii speciale, la nivel de guvern și agenții. Și, sperăm, în viitorul apropiat, să vorbim despre aceste conexiuni și în casele oamenilor.

Avem planuri de folosire pe scară largă de către guverne și, mai ales, pentru spitale."

Primul masterat de Quantum Computing din România

Pentru a sprijini extinderea acestei rețele inovatoare, în Politehnica București vor fi pregătiți specialiști în tehnologia cuantică. Iar studenții vor avea acces la tehnologia viitorului prin intermediul primului program de masterat din România de acest fel.

Mihai Carabaș, profesor UPB: "În octombrie va porni primul master de Quantum Computing din România, în cadrul Universității Politehnica din București."

Anul trecut, 85% dintre companiile şi organizaţiile din întreaga lume au fost vizate de cel puţin un atac cibernetic. Doar jumătate din datele distruse au putut fi însă şi recuperate, se arată într-un comunicat al Universității Politehnica din București.

România se numără printre țările din Europa expuse atacurilor cibernetice. "Căutând soluţii la această problemă a prezentului, Universitatea Politehnica din Bucureşti devine promotor al tehnologiilor cuantice, implementând primele conexiuni cuantice din România, care schimbă, printr-un mediu sigur, chei criptografice, cu scopul de a creşte securitatea şi eficienţa comunicaţiilor", informează același comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE