Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politehnica București fuzionează cu Universitatea din Pitești. Care va fi numele noi instituții de învățământ

Universitatea Politehnica din București va fuziona cu Universitatea din Pitești într-o nouă instituție de învățământ superior care se va numi Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București. Astăzi a fost semnat contractul de fuziune, însă procedura va dura încă un an și jumătate.

Noua Universitate Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București va deveni cea mai mare instituție de învățământ superior din România, cu peste 40.000 de studenți și peste 2.000 de profesori, depășind astfel Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cele două universități componente își vor păstra programele de studii existente.

Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica din București: „Nu va mai fi o universitate eminamente tehnică, ci se va lărgi cu specializările pe care le aduc colegii de la Pitești și cu alte specializări care sunt convins că le vom dezvolta în timp. Universitatea va avea în acest moment două centre universitare în București și Pitești. În principiu, cele două centre universitare vor avea admiteri diferite, dar nu excludem nici o admitere comună”.

În prezent, există discuții cu alte 5 universități în vederea unei fuziuni mai mari. Printre acestea sunt și universități private. Una dintre universitățile despre care se știe că a participat la discuții este Universitatea Maritimă din Constanța.

Reporter: Este posibil să fuzionați cu o altă universitate înainte de 2024-2025?

Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica din București: „O părere strict peronală: mi-aș dori ca în această perioadă, până când să pornim noua universitate complet, să vină și alte centre universitare lângă noi”.

Până atunci, Universitatea din Pitești vine cu 70 de programe de studii de licență, inclusiv multe programe de socio-uman.

Dumitru Chirleșan, rector Universitatea din Pitești: „Aceste domenii aveau potențial de dezvoltare. Nu aveam resurse cât să dezvoltăm aceste domenii și acum sunt și resurse pentru că nu mai sunt domeniile Universității din Pitești, sunt domeniile Universității Naționale de Științe și Tehnologie Politehnica București. Acum urmează o perioadă de tranziție, evident anul acesta admiterile vor fi pe structurile vechi până apare legea de fondare, care sperăm să apară în iunie, deocamdată existăm ca universități vechi”.

Abia din anul universitar 2024-2025 se va putea organiza admitere la noua universitate națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE