Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Abandonul şcolar, statistici alarmante în România. Ce soluții propune Universitatea Politehnica din București

Rata de abandon școlar rămâne una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă învățământul românesc. Statistic, România înregistrează cel mai mare procent din Uniunea Europeană atunci când vine vorba despre abandonul școlar timpuriu. Motivele pentru care elevii renunță la școală sunt numeroase. Efectele acestui fenomen se resimt pe termen lung asupra evoluţiei societăţii, dar şi în orizontul imediat apropiat, în mediul economic.

Universitatea Politehnica din București derulează cea de-a treia ediție a proiectului ,,INFO.Ing” prin care își propune să le ofere tinerilor informații cu privire la oportunitățile educaționale ale învățământului tehnic superior.

România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani.

UPB le face cunoștință elevilor cu lumea fascinantă a ingineriei

În contextul avansului tehnologic și a cererii tot mai mari de ingineri bine pregătiți pe piața muncii, Universitatea Politehnica din București orientează elevii către universitățile tehnice. Astfel, în cadrul Proiectului ,,INFO.Ing”, mii de elevi și cadre didactice din învățământul preuniversitar sunt invitați să participe la conferințe menite să le stârnească interesul față de mediul academic și de oportunitățile pe care acesta le poate genera.

Reprezentanții UPB călătoresc în peste 20 de județe din țară pentru a vorbi despre importanța continuării studiilor și perspectivele mediului universitar.

Cum alegem facultatea potrivită?

An de an, Universitatea Politehnica din București face turul liceelor din țară pentru a le răspunde elevilor la această întrebare. Încă de la începutul anului școlar, pe holurile din UPB se aude întrebarea: „Mergem în caravană, vrei să vii și tu cu noi?” Devenită deja tradiție, „Caravana UPB” îmbracă de trei ani de zile forma unui proiect finanțat de Ministerul Educației, prin Fondul pentru finanțarea situațiilor speciale care nu pot fi integrate în formula de finanțare a instituțiilor de învățământ superior de stat – INFO.Ing.

Cu ajutorul finanțării primite din partea ministerului, în fiecare toamnă echipe formate din angajați și studenți ai UPB își unesc forțele, se încarcă cu entuziasm și energie și pornesc cu mașinile pline de materiale informative către mii de elevi din liceele din România.

Mai importante însă decât materialele distribuite sunt informațiile pe care reprezentanții UPB le oferă elevilor despre:

  • perspectivele învățământului ingineresc în contextul avansului tehnologic;
  • provocările școlilor de ingineri din România;
  • inserția pe piața muncii a absolvenților de învățământ ingineresc.

Un atu veritabil este discursul - susținut de exemple - pe tema automatizării. Elevii prind astfel gustul viitorului, al inovației.

Rezultatele proiectului

În fiecare an, doar cu ajutorul proiectului INFO.Ing, peste 5.000 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a participă la prezentările reprezentanților UPB. Li se prezintă universitatea așa cum este ea: mai mult decât o sumă de facultăți tehnice, o comunitate vastă, alimentată de pasiunea pentru inginerie.

O comunitate de cercetători, profesori, parteneri din mediul privat, studenți – vizionari, adevărați promotori ai inovației. Un spațiu unde, odată intrat, ai toate șansele să contribui la conturarea unei lumi mai bune pentru tine și pentru semenii tăi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE