Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CES 2024 începe în Las Vegas. Euronews România prezintă inovațiile de la cel mai important târg de tehnologie din lume

Expoziția CES 2024, considerată drept cel mai influent eveniment din domeniul tehnologiei la nivel mondial, începe săptămâna această în Las Vegas. Peste 150.000 de oameni sunt așteptați să vină aici pentru a descoperi dispozitivele inovatoare ale giganților globali, dar și cele create de start-up-uri.

Anul acesta, inteligența artificială este, mai mult ca oricând, elementul care ne-ar schimba surprinzător viața. De aceea, noua tehnologie integrată deja în aplicațiile telefonului mobil e nelipsită din locuințele și mașinile inteligente, iar, în viitorul apropiat, ar putea revoluționa domenii precum agricultura, sportul sau chiar sănătatea.

  • Jurnaliștii Euronews România, Radu Hângănuț și Răzvan Mihalașcu, vor relata despre cele mai râvnite produse de la CES 2024.

Unde și când are loc CES 2024

CES 2024 va avea loc în orașul american Las Vegas, în perioada 9-12 ianuarie. Peste 4.000 de companii și-au anunțat prezența la Consumer Electronics Show (CES), cel mai important eveniment din domeniul tehnologiei organizat în Statele Unite. Inovația este ceea ce duce laolaltă lideri ai marilor companii din industria IT, startup-uri, antreprenori, reprezentanți guvernamentali și mass-media.

"Niciun alt eveniment din lume nu conectează întregul ecosistem al industriei tehnologice precum CES. În acest an, la CES, suntem încântați să evidențiem rolul esențial pe care îl are tehnologia pentru a îmbunătăți fiecare aspect al experienței umane. CES 2024 va fi centrul în care liderii din domeniul afacerilor se întâlnesc”, a declarat Gary Shapiro, președinte și director executiv al Consumer Technology Association (CTA), principalul organizator al evenimentului.

  • Consumer Electronics Show sau CES a fost organizat prima oară în 1967 la New York City.

CES 2024. Marile companii globale, prezente la eveniment

Peste 4.000 de companii vor fi prezente la ediția CES din 2024. Printre acestea se numără Amazon, Google, Hyundai, LG, Mercedes-Benz, Panasonic, Samsung și Sony.

La CES 2024 vor participa giganți din industria semiconductorilor, precum Intel, AMD și Nvidia, dar și companii de top din sectorul electronicelor mobile și dispozitivelor inteligente pentru locuințe, precum Samsung, Google, LG și Amazon. Producătorii de PC-uri, cum ar fi Asus și HP sunt, de asemenea, așteptați să își prezinte inovațiile, alături de mai multe companii din domeniul auto, precum BMW, Mercedes sau Honda.

CES nu este accesibil publicului larg. Potrivit organizatorilor, evenimentul este conceput în mod special pentru a fi unul ”exclusiv comercial", limitat persoanelor cu vârsta de 18 ani sau preponderent celor cu legături cu industria tehnologiei.

Totodată, numeroase companii își vor prezenta produsele inovatoare, dezvoltate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Samsung prezintă frigiderul dotat cu inteligență artificială. Coreenii anunță un parteneriat cu Tesla pentru a dezvolta case inteligente

Compania sud coreeană Samsung a anunțat că va prezenta la CES 2024 cu frigiderul Bespoke Flex cu 4 uși cu AI Family Hub. Acest aparat inovator este echipat cu camere cu inteligență artificială montate în interiorul frigiderului, ceea ce îi permite să evalueze ingredientele disponibile și, în baza acestora, să sugereze rețete personalizate.

Experții Samsung susțin că frigiderul inteligent are capacitatea de a recunoaște până la 33 de produse alimentare proaspete diferite, cu ajutorul unui set de date predefinite derivate din aproximativ un milion de fotografii de alimente. În plus, frigiderul poate monitoriza constant starea filtrului de apă și emite alerte atunci când este necesară înlocuirea acestuia, potrivit Livemint.

De asemenea, Samsung Electronics a anunțat încheierea unui acord cu Tesla pentru integrarea de servicii. La CES 2024 va fi prezentat modul în care dispozitivele din gama SmartThings se vor putea conecta cu produsele Tesla, precum bateria pentru locuințe Powerwall, invertorul solar, soluțiile de încărcare Wall Connector și vehiculele electrice (EV).

LG prezintă casa inteligentă asistată de robotul biped cu inteligență artificială

Potrivit Interesting Engineering, LG va prezenta la CES 2024 asistentul cu inteligență artificială care se dorește ar fi un element nelipsit din casa inteligentă.

Este vorba despre un robot biped care poate fi folosit pe post de asistent într-un mod interactiv. Poate fi controlat atât prin comenzi vocale, cât și vizuale prin interacțiunea cu utilizatorul. Este conceput pentru a putea purta o conversație cu proprietarul și să controleze o serie de aparate electrocasnice inteligente și dispozitive IoT. (Internet of things).

De asemenea, robotul monitorizează inclusiv condițiile de vreme în timp real, cum ar fi temperatura și calitatea aerului. Dezvoltat pentru a fi un asistent, robotul poate circula prin camerele casei și să devină un îngrijitor inteligent sau chiar un paznic în casa viitorului, așa cum e propus de coreenii de la LG.

Inteligența artificială, integrată și în televizoare

Potrivit publicației Tom's Guide, LG urmează să prezinte la CES 2024 un televizor QNED de 98 de inci cu îmbunătățiri ale imaginii bazate pe inteligența artificială. Noul procesor va fi capabil datorită noii tehnologii să folosească sistemele de învățare pentru a depista fețe, obiecte și imaginile de fundal din imagini.

LG susține că televizorul va oferi o experiență vizuală îmbunătățită prin optimizarea precisă a HDR, oferind o calitate tridimensională a imaginii.

Samsung prezintă noile monitoare OLED pentru gaming

La CES 2024, Samsung Electronics va lansa noile monitoare de gaming Odyssey OLED, despre care experții coreeni susțin că asigură performanță și imagini de o calitate impresionantă.

Odyssey OLED G9 este un monitor de joc curbat ultra-larg de 49 de inch (124.4 cm) cu rezoluție DQHD (5.120x1.440) și un raport de aspect de 32:9, precum și alte caracteristici îmbunătățite. Odyssey OLED G8 este primul monitor de gaming Samsung OLED plat de 32 de inch (81.2) cu rezoluție 4K UHD (3.840x2.160) și un raport de aspect de 16:9. Ambele monitoare au o rată de reîmprospătare de 240Hz și un timp de răspuns GTG de 0,03ms.  

„Odată cu diversificarea genurilor de jocuri, platformele de gaming devin și ele tot mai diverse. Noul nostru monitor de gaming OLED Odyssey le oferă jucătorilor un univers mai captivant, dar și tehnologii inovatoare care le facilitează o experiență de gaming cât mai personalizată — satisfăcându-le, și chiar depășindu-le, așteptările aflate într-o continuă evoluție.”, a declarat Hoon Chung, Vicepreședinte Executiv al Diviziei Visual Display, Samsung Electronics.

CES 2023. Mercedes, BMW, Kia și Hyundai prezintă noi concepte de mașini electrice

Cât despre mobilitate, peste 250 de companii din industria auto vor lansa la CES 2024 noi mașini electrice, tehnologii care să permită conducerea autonomă, precum și dispozitive care promovează variante sustenabile de transport.

Mari companii precum Mercedes, BMW, Hyundai, Kia, Volkswagen vor prezenta noi concepte de vehicule în cadrul târgului de tehnologie organizat în Las Vegas.

De asemenea, Honda va prezenta Motocompacto, un dispozitiv compact de mobilitate electrică, pliabil și portabil, cu dimensiuni mai mici cu aproape 20% decât o valiză de mână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE