Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CES 2023. Cele mai bune gadgeturi pentru sănătate și wellness pe care probabil le vom folosi în viitor

Expoziția de tehnologie CES din Las Vegas a fost plină de gadgeturi pentru sănătate în acest an, deoarece tehnologia continuă să facă progrese uriașe atunci când vine vorba de a-i ajuta pe consumatori să înțeleagă mai bine starea lor generală de bine.

Euronews.com a făcut selecție celor mai bune produse de la CES 2023 în domeniul sănătății.

Toalete inteligente de la Withings

Withings a creat un „laborator de urină”, un dispozitiv care oferă o imagine imediată a echilibrului organismului prin monitorizarea și detectarea unei mari varietăți de biomarkeri care se găsesc în urină.

Dispozitivul are un diametru de doar 90 mm și se potrivește în interiorul majorității vaselor de toaletă. Rezultatele sunt apoi transmise către o aplicație pentru smartphone, care oferă analize și recomandări pe baza datelor.

Compania spune că plănuiește două produse de consum diferite; unul destinat spitalelor și altor medii de asistență medicală, iar celălalt pentru consumatori.

„Urina are de fapt peste 3.000 de metaboliți. Așadar, o bogăție de informații care astăzi, de obicei, nu sunt folosite foarte mult pentru că este foarte dificil", a declarat Elizabeth Coleon de la Withings pentru Associated Press.

„Celor mai mulți oameni nu le place să meargă și să facă un sumar de urină. De obicei, oamenii merg o dată pe an, în loc să poată testa aceste informații în mod regulat și să primească date longitudinale, care pot oferi mult mai multe informații pentru a îmbunătăți sănătatea", a adăugat ea.

Selfie-uri care îți analizează starea de sănătate

Caducy, un dispozitiv creat de o altă companie franceză numită i-Virtual, măsoară datele privind sănătatea într-un mod diferit.

Datorită unui selfie video de 30 de secunde, se realizează o analiză în cloud cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială și de învățare profundă, inclusiv viziunea computerizată și procesarea semnalelor.

Apoi, aplicația oferă informații, inclusiv ritmul cardiac, ritmul respirator și nivelul de stres - o modalitate de a efectua consultații la distanță, potrivit companiei.

„Deci, ceea ce căutăm, căutăm pielea feței", a declarat Gael Constancin, fondator și CEO al i-Virtual.

„Și cu ceea ce vedem, vedem sângele care se mișcă prin piele. Așadar, este vorba de analiza semnalului. Măsurăm cea mai pură undă din prin analiza semnalului direct pe fața persoanei și ritmul respirator, ne uităm doar la piept și numărăm, numărăm mișcarea".

Costume exoschelet pentru a căra obiecte grele

Judecând după ceea ce am văzut la CES săptămâna aceasta, o altă tehnologie care ne-ar putea ajuta în viitor sunt exoscheletele.

Având în vedere că tot mai multe articole sunt expediate pe tot globul, este o presiune pentru lucrătorii din depozite ale căror locuri de muncă necesită ridicarea de greutăți.

Este o problemă pe care German Bionic încearcă să o rezolve cu costumul exoschelet Apogee.

Apogee, cea de-a șasea iterație a produsului, este o versiune mai ușoară și mai rezistentă și ajută utilizatorul să ridice mai ușor obiecte de până la 30 kg.

„Așadar, produsul este un exoschelet activ de ridicare, totul alimentat de o singură baterie de 40 de volți. Și, în esență, ceea ce face pe măsură ce te apleci, știe poziția ta relativă față de sol", a declarat David Mack de la German Bionic.

„Astfel, atunci când începeți să vă ridicați din nou în picioare, acesta va detecta aceste mișcări și vă va trage înapoi în sus, compensând aproape 30 kg de forță de ridicare".

Aeo, robotul cu multiple talente

Un alt robot prezent la expoziție este Aeo, care are misiunea de a curăța. Robotul cu multiple talente poate fi folosit pentru servicii de livrare și de patrulare desfășurate în prezent în Japonia, Hong Kong și Taipei.

„Am creat Aeo ca o platformă robotică multifuncțională, astfel încât să putem face foarte multe cazuri de utilizare. Iar un exemplu este dezinfectarea cu raze UV", explică Dan Haddick, de la producătorii Aeolus Robotics.

„Am reacționat foarte rapid acum câțiva ani, în timpul pandemiei, și am creat această soluție unică, care a fost foarte populară în centrele de îngrijire a bătrânilor, în spitale și în cele de tip transport în comun".

Monitoare cu inteligență artificială pentru copii

Un alt gadget folosit pentru a verifica oamenii (chiar dacă doar pe cei mici) este Chillax Care, un monitor pentru bebeluși alimentat de inteligența artificială.

Compania spune că aplicația sa analizează mișcările microscopice în timp ce bebelușii dorm, pentru a oferi un nivel ridicat de precizie.

Aceasta le poate spune părinților dacă bebelușul lor doarme pe burtă sau dacă există o problemă de respirație. În timp, vor putea chiar să măsoare frecvența respiratorie.

Jon Budgen, de la Chillax Care, spune că monitoarele analizează mai multe caracteristici: capul, gâtul, spatele, picioarele și determină dacă bebelușul se află într-o poziție de somn adecvată pentru a ajuta la prevenirea unor lucruri precum sindromul morții subite. Iar algoritmul va învăța în timp cum arată capul bebelușului, când este pe spate sau pe burtă.

"Dacă există o poziție nepotrivită a bebelușului în tikmp ce doarme, părinții vor fi alertați prin intermediul aplicației noastre Chillax Care și apoi pot veni să se asigure că totul este în regulă cu bebelușul în camera copilului".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE