Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diplomaţia chineză: ”Beijingul nu urmărește hegemonia, iar cooperarea cu Statele Unite este pentru noi un imperativ”

China nu urmărește hegemonia, iar cooperarea noastră cu Statele Unitenu mai este o opţiune, ci un imperativ, atât pentru ambele ţări, cât şi pentru lumea întreagă, a declarant ministrul de externe chinez Wang Yi, citat de Reuters. El a precizat că cea mai urgentă sarcină în relaţiile dintre Beijing și Washington este stabilirea unei înţelegeri corecte, iar cooperarea dintre cele două părţi la nivel mondial reprezintă cea mai corectă alegere care le ajută să convieţuiască. Declarațiile șefului diplomației chienze au fost făcute în cadrul unui eveniment consacrat împlinirii a 45 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi Statele Unite.

China speră într-o relaxare a atitudinii autorităților americane

China speră într-o relaxare a atitudinii autorităților americane care să pornească de la principii precum egalitatea și incluziunea. Beijingul cere Washingtonului să respecte alegerile făcute de poporul chinez, precum şi calea de dezvoltare pe care și-au ales-o chinezii, inclusiv atunci când aceștia îşi apără suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Oficialul chinez a spus că țara sa este dispusă să construiască o relaţie stabilă, sănătoasă şi durabilă cu Statele Unite pe baza respectului reciproc.

Beijingul nu are nicio intenţie a obține hegemonia

 Wang a spus că autoritățile din China vor să își assume o mai mare responsabilitate pentru pacea şi dezvoltarea lumii, dând asigurări că Beijingul nu are nicio intenţie de a înlocui pe cineva, de a trece peste cineva şi de a căuta hegemonia. Oficialul chinez a mai precizat că cele două state nu ar trebui să ajungă la o confruntare şi că politica sancţiunilor nu ar trebui să fie utilizată la orice pas pentru a exercita puterea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE