Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul imaginat de cei mici. Artă pentru copii de Ziua Culturii Naționale

De Ziua Culturii Naționale cei mici au fost invitați să dea frâu liber imaginației prin pictură. Artă pe Cheiul Dâmboviței a fost punctul de inspirație prin care istoria și pictura s-au îmbinat chiar pe hârtie.

Sunt peste 2.000 de clădiri patrimoniu în București

Proiectul Bucureștiul Afectiv a pornit cu un tur al Capitalei prin care au fost vizitate zonele istorice. Clădirile patrimoniu au fost fotografiate, ca mai apoi cei mici să le poată replica.

Ana Neagoe, curator: „Au reprodus fie cadre largi, fie detalii, în așa fel încât să descopere aceste clădiri și poate să le stârnim ca să viziteze, ca să-și descopere orașul în care trăiesc, să se bucure de clădire de patrimoniu atât de frumoase.”

Bucureștiul are peste 2.000 de clădiri patrimoniu, dar nu toate sunt semnalate. Multe dintre ele sunt și în paragină. Dacă cei mici ar avea puteri magice, ce ar schimba la București?

Amalia, 12 ani: „Multe clădiri, adică sunt foarte vechi și dărăpănate. Cam distruge estetic România. Că România îi frumoasă.”

Andrei Nicolae, 12 ani: „Clădirile, clar pentru că sunt dărâmate și ar trebui să le reconstruim într-un fel și să redăm un pic de bucurie pe fața lor.”

Maria are 12 ani și este pasionată de desen, dar și de mediul înconjurător.

Maria: „Aș pune mai multe plante și copaci.”

Terapie prin artă

Studiile arată că arta este de cele mai multe ori terapeutică. Pe copii îi poate ajuta să își dezvolte abilitățile cognitive cum ar fi limbajul sau memoria. Mai mult decât atât, pictura le dezvoltă imaginația.

Mihaela Dragomir, părinte: „Prin copii putem educa și oamenii adulți. Pentru că la vârste fragede ne dezvoltăm gustul de frumos și îi îndepărtăm de kitsch, le arătăm valorile autentice.”

Weekendul în care sărbătorim Ziua Națională a Culturii vine cu zeci de programe artistice atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE