15 ianuarie: Ziua lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. Ce evenimente sunt organizate în București și în alte orașe
Data de 15 ianuarie are, în cultura românescă, două semnificații importante. Este marcată ziua poetului Mihai Eminescu (născut pe 15 ianuarie 1850), iar din anul 2011, la această dată este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.
Cine a fost Mihai Eminescu
Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică - de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.
A fost activ în societatea ''Junimea'' şi a lucrat ca redactor la ziarul "Timpul". A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Deşi a trăit doar 39 de ani, a lăsat posterităţii o amplă creaţie literară - poezii, proză, dramaturgie - şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902.
Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. Despre marele poet român, Tudor Arghezi a fost: „Fiind foarte român, Eminescu e universal”.
Ce reprezintă Ziua Culturii Naționale în alte țări europene
Proiectul de lege prin care 15 ianuarie a devenit și Ziua Culturii Naționale a fost adoptată în anul 2010. Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.
În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.
Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări, relatează Agerpres.
Evenimente organizate pe 15 ianuarie 2023 în România
București: Muzeul Naţional de Istorie expune Cupa de la Montpellier
Muzeul Naţional de Istorie a României expune, în premieră, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie, un bun cultural aparte aflat în colecţiile sale - Cupa de la Montpellier, primul premiu internaţional acordat literaturii române pentru poezia "Cântecul gintei latine" a lui Vasile Alecsandri.
Exponatul va putea fi admirat până la finalul lunii ianuarie.
Creată în anul 1869, Societatea pentru studiul limbilor romanice a decis, cu prilejul adunării din anul 1875, organizarea unui concurs cu tema "Cântecul latinului", la care să fie invitaţi să participe reprezentanţi ai tuturor limbilor şi dialectelor de origine latină, iar cea mai reuşită poezie să fie premiată cu o cupă.
București: Concert al Corului Filarmonicii „Mihai Eminescu
Corul Filarmonicii „George Enescu" sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale cu un concert sub conducerea dirijorului Iosif Ion Prunner în cadrul căruia va fi interpretată muzică românească semnată de compozitori de ieri şi de azi.
Spectacolul, care va avea loc pe 15 ianuarie, pe scena Ateneului Român, de la ora 11,00, este conceput în formatul de popularizare a muzicii clasice lansat în această stagiune intitulat "Muzica pe înţelesul tuturor", potrivit unui comunicat transmis Agerpres.
Pianistul Andrei Licareţ va asigura acompaniamentul corului, iar muzicologul Mihai Cojocaru va introduce piesele interpretate.
Programul va conţine „Patru madrigale pe versuri de Mihai Eminescu" - Paul Constantinescu, „Haz de necaz" - Gheorghe Cucu, „Omul zici c-a născocit" - Alexandru Velehorschim, „Cântecul oltencelor din oratoriul 'Tudor Vladimirescu'" - Gheorghe Dumitrescu, „Cântec de iarnă" şi „Cântec Satiric" - Constantin Râpă, „Suită românească" - Cornelia Tăutu, cor din opera „O scrisoare pierdută" - Dan Dediu, cor de bărbaţi din opera „Oedipe" - George Enescu şi „Te Deum" - Sabin Păutza.
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită și la Ambasada Republicii Moldova
Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită de Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti cu o expoziţie de pictură în care sunt prezentate lucrări ale unor artişti plastici de peste Prut şi din România, care au participat la tabăra de creaţie desfăşurată în toamna anului trecut în satul Butuceni din raionul Orhei.
Potrivit unui comunicat al Ambasadei Moldovei, evenimentul, organizat în cooperare cu Centrul Cultural UNESCO „Mihai Eminescu", va avea loc la Galeria Calderon Art Studio, iar vernisajul este programat vineri, la ora 18,00.
Tabăra de creaţie a avut ca temă „Orheiul vechi" şi a reunit câte zece pictori din Republica Moldova şi din România.
În cadrul evenimentului, actriţa din Republica Moldova Lia Sinchevici va recita poemul „Luceafărul".
Alte evenimente organizate pe 15 ianuarie în Capitală
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti" din București organizează evenimentul „Dor de Eminescu”, care va cuprinde un program de muzică și poezie dedicat poetului.
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) organizează pe 15 ianuarie 2023, între orele 11:00- 13:00, un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale. Vor fi lansate trei volume de sinteză și înaltă calitate grafică și tipografică care prezintă opera a trei artiști cu o contribuție excepțională la configurarea artelor plastice din România: Theodor Pallady (1871- 1956), Constantin Flondor (n. 1936) și Ioan Aurel Mureșan (n. 1956).
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa" organizează evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești", împreună cu Asociația Science & Technology. Publicaul va afla despre vasta operă științifică, organizatorică și diplomatică a dr. Grigore Antipa.
Iași: Recital omagial Mihai Eminescu
Opera Națională Română din Iași organizează duminică un eveniment special dedicat poetului Mihai Eminescu, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.
Artiştii teatrului liric ieşean vor susţine acest recital duminică, de la ora 18,30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iaşi.
Spectacolul va cuprinde lieduri şi romanţe pe versurile lui Eminescu, precum şi pagini muzicale de referinţă din creaţii româneşti şi cântece inspirate din folclorul românesc.
Vor interpreta solişti ai Operei Iaşi, acompaniaţi la pian de Simona Gâdei, precum şi artiştii instrumentişti Radu Cotoman (vioară), Ioana Costăchescu (violă), Emerich Ghercă (violoncel), Adrian Fântână (contrabas), Cătălin Simerea (flaut) şi Silviu Butnaru (clarinet).
Iași: Documente expuse la Muzeul „Mihai Eminescu”
La Muzeul „Mihai Eminescu" din Iaşi va avea loc, duminică, de la ora 10,00, deschiderea expoziţiei „Nume: Eminovici", eveniment organizat de Muzeul Literaturii Române, filiala Iaşi, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale ale României.
Potrivit organizatorilor, expoziţia aduce în faţa publicului vizitator documente originale legate de numele lui Mihai Eminescu: mitrica (documentul de consemnare a naşterii poetului la Botoşani, pe 15 ianuarie 1850) şi paşaportul tatălui, Gheorghe Eminovici, din anul 1858, unde sunt menţionaţi şi fiii care vor călători alături de el: Marian, Nicolae, Gheorghe, Ilie şi Mihai.
Cluj-Napoca: Intrare liberă la Muzeul de Istorie
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei oferă intrare liberă pentru toți vizitatorii în expozițiile MNIT, în data de 15 ianuarie, în cadrul unui program prelungit până la ora 20:00. Istoriile Clujului (etajul 1), ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic (etajul 1), Incursiuni dacice în spațiul virtual (etajul 2). De asemenea, organizează evenimentul High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3, care își propune să se defășoare ca un serial, în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii clasice.
Timișoara: evenimente organizate de Teatrul Național și Opera Națională Română
Teatrul Național din Timișoara a programat duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 19, în Sala Mare, spectacolul EMINESCU, scenariu pe texte din poezia și publicistica lui Mihai Eminescu.
Opera Națională Română din Timișoara, în colaborare cu Muzeul Național de Artă din Timișoara și Consiliul Județean Timiș, organizează la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, Concertul „Revedere", duminică, de la ora: 18.00. Concertul „Revedere", dedicat Zilei Culturii Naționale aduce în atenția publicului o selecție de creații emoționante și pline de sensibilitate, care reflectă universul artistic al compozitorilor români, spun organizatorii.
Lista evenimentul din țară poate fi consultată pe site-ul Ministerului Culturii.