Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artă din pix. Povestea britanicului care a redefinit portretele

Portretele hiperrealiste ale lui James Mylne sunt deja foarte impresionante, dar când afli că sunt desenate cu pixul, devin uluitoare. Instrumentul preferat al artistului britanic este un pix obișnuit, care nu lasă loc pentru greșeli sau retușuri.

"Este o marcă permanentă de fiecare dată", spune James, "Sunt încântat să folosesc un instrument care nu îți permite să greșești".

Pixul: un instrument neobișnuit pentru un artist

"Reacția pe care am primit-o de la profesori în legătură cu utilizarea pixului a fost de uimire. Nu prea știau cum să mă învețe să desenez cu pixul, pentru că nu cred că mai fusese folosit de nimeni altcineva pentru a desena. Cred că la început au vrut, de asemenea, să mă îndepărteze de folosirea pixului pentru că nu erau foarte siguri că se potrivea cu programa lor... Am fost nevoit să învăț singur, în weekenduri", a spus James Mylne.

Când James începe o nouă lucrare, folosește creionul doar pentru a obține contururile înainte de a folosi pixul.

"Când folosești un pix, pentru că este cerneală permanentă, trebuie să te limitezi mai întâi la părțile dificile. Mă concentrez mai întâi pe zona ochilor, iar apoi lucrez trăsăturile importante ale feței și compoziția. Umbrirea este foarte, foarte ușoară, aproape zgârieturi la suprafață. Așa că, atâta timp cât ai contururile corecte cu modul în care curg liniile, le poți împleti împreună, ca o tapiserie, ca un covor, și se pot împleti unele cu altele", a explicat artistul.

Răbdarea, o virtute

Tehnica necesită o îndemânare incredibilă și o răbdare de nezdruncinat. Un desen obișnuit durează mai mult de 100 de ore, dar una dintre cele mai mari opere de artă ale sale, un portret al lui Malcom X, a necesitat 469 de ore.

James spune că, în timp ce desenează, are uneori senzația că face o operație.

Unele dintre piesele care au captat cel mai mult atenția oamenilor sunt portrete politice, printre care fostul prim-ministru britanic Boris Johson în rolul lui Joker și președintele brazilian Jair Bolsonaro cu focul Amazonului arzând în ochii.

James l-a recreat cu minuțiozitate pe Boris Johson sub înfățișarea răufăcătorului The Joker, într-o aluzie la noul blockbuster al lui Joaquin Phoenix. "Toată chestia cu Brexit-ul este o glumă proastă... dar, la fel ca Joker, cred că există o latură sadică a lui Boris sub toate prostiile", a spus artistul.

Cu mult timp în urmă, artistul și-a impus să stea departe de politică, însă și-a amintit de mesajul pe care unul dintre profesorii săi i l-a transmis: "Cu toții suntem implicați în politică. Nu te poți separa cu adevărat de ea, este lumea în care trăim".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE