Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Terapia prin artă. 45 de minute de pictat pot reduce stresul

Care este secretul pentru a reduce stresul? Dacă există, nu îl avem noi, dar putem să vă recomandăm ceva: pictura. Studiile ne arată că în momentul în care pictăm, suntem la fel de relaxați ca atunci când medităm. În inima Capitalei, există o oază de liniște în care fiecare poate să-și lase imaginația să zboare.

45 de minute de pictat pot reduce nivelul cortizolului

Un studiu al Universității Drexel arată că doar 45 de minute de pictat pot reduce nivelul cortizolului, adică hormonul stresului și asta indiferent de abilitățile noastre artistice. În acest loc, unde fiecare poate deveni un artist, există două reguli importante. Dacă spargeți ceva, nu e capătul lumii și orice greșeală este o oportunitate.

Corina Ilea, administrator: „Sunt oameni care de multe ori incep sa lucreze și spun: „Ah, nu mi-a ieșit”. E suficient să iei o pauză și să gândești lucrurile dintr-o altă perspectivă și să începi să recreezi povestea. La final e uluitor.”

Ingrid are 14 ani și se pregătește pentru Liceul de Artă. Desenează de la opt ani, iar arta este totul pentru ea.

Ingrid, elevă: „M-a relaxat foarte mult, în primul rând și m-am simțit liberă atunci când am început să pictez. Am pictat doi dragoni.”

Maia Bondici, jurnalist Euronews: „Dacă pictura promite relaxare, am decis să încerc și eu. Sunt 70 de obiecte de ceramică. Nu e tocmai ușor să alegi, dar cred că, într-un final, voi vopsi o cană. Culoarea mea preferata este albastru, însă vreau să fac un degrade, așa că am ales un albastru mai închis și unul mai deschis. Acum că mi-am ales culorile le voi pune în paletă, după care, ma apuc de pictat. Am terminat de pictat cana, însă, în final, ea nu va arăta așa. După ce petrece câteva zile în cuptorul de peste 1.000 de grade va fi o combinație între aceste două culori. Cana va fi gata în două săptămâni, după ce trece prin mai multe procese de ardere, dar trebuie să recunosc, a fost foarte relaxant, chiar dacă nu a ieșit o operă de artă.”

Corina Ilea, administrator: „E un proces care cere timp și asta mi se pare esențial. Să-și lase timp, pentru că tot ce înseamnă viața cotidiană din afara acestui loc înseamna grabă. Ne grăbim foarte tare. Întrebarea mea tot timpul e unde ne grăbim sau pentru ce ne grăbim.”

Creativitatea este în fiecare dintre noi, trebuie doar să o eliberăm, cel puțin așa spun studiile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE