Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benjamin Netanyahu, despre reforma judiciară din Israel care a stârnit proteste masive: ”Este o corecţie minoră”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a minimizat joi reforma sa judiciară, care a stârnit un val de proteste în Israel şi de critici în străinătate, vorbind la televiziunea americană despre o "corecţie minoră", notează AFP.

"Acest lucru este descris drept sfârşitul democraţiei israeliene. Cred că este ridicol şi toată lumea îşi va da seama atunci când praful se va aşeza", a declarat Netanyahu pentru canalul ABC.

El a explicat că a iniţiat această reformă, care are ca scop creşterea puterii deputaţilor în dauna celei a magistraţilor, pentru a corecta "pendulul înapoi la centru".

"Trebuie să îl reglăm şi asta tocmai am făcut. Aceasta este o corecţie minoră", a spus el, repetând declaraţia mai târziu într-un alt interviu acordat CNN.

Luni, premierul Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de coaliţie, asociind partide de extremă dreapta şi evrei ultra-ortodocşi, au obţinut aprobarea în parlament a unei clauze din acest proiect de reformă limitând posibilitatea pentru Curtea Supremă de a invalida o decizie a guvernului.

Mii de israelieni manifestează aproape zilnic împotriva acestei reforme, care este şi subiectul a numeroase critici în străinătate, inclusiv din partea preşedintelui american Joe Biden.

Premierul israelian a reiterat, în acest sens, că preşedintele Biden l-a "invitat la Casa Albă, în septembrie cred", în cursul recentei lor convorbiri telefonice, el care nu a fost încă invitat după revenirea sa la putere la sfârşitul anului 2022.

Preşedinţia americană a refuzat din nou joi să spună dacă întâlnirea va avea loc la Casa Albă, purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre mulţumindu-se să vorbească despre o "întâlnire în Statele Unite mai târziu în cursul acestui an".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE