Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Israel, pe fondul modificării legilor justiției. Manifestanții au blocat autostrada principală din Tel Aviv

Poliția israeliană a încercat să elibereze în această noapte principala autostradă din Tel Aviv, după ce a fost blocată de mii de protestatari, în urma aprobării de către parlamentul israelian a unei părți esențiale a reformei judiciare.

Poliția a arestat zeci de persoane și a încercat să-i disperseze pe manifestanți cu tunuri de apă. Oamenii sunt revoltați de faptul că Parlamentul israelian a ratificat o parte din legile justiției. Acestea restrâng prerogativele instanțelor judecătorești de a anula acțiuni guvernamentale considerate abuzive. Opozanții spun că legile oferă prea multă putere politicienilor și reprezintă o amenințare la adresa democrației.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: ”Astăzi am făcut un pas democratic necesar. Acest pas a avut ca scop restabilirea unui anumit echilibru între autorități, ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani (când judecătorii nu aveau dreptul de a anula deciziile guvernamentale pe care nu le considerau abuzive, n.r.). Am adoptat amendamentul privind caracterul rezonabil al deciziilor judecătorești, astfel încât guvernul ales să poată duce la îndeplinire politicile, în conformitate cu decizia majorității cetățenilor țării.”

Schimbările au fost denunțate de critici ca fiind o preluare în forță a puterii, lucru care va eroda normele democratice și îl va ajuta pe Netanyahu să scape de procesele de corupție pe care le are pe rol. Alții au avertizat că legislația este un pas spre dorința ultra-naționaliștilor din guvernul lui Netanyahu de a anexa unele sau toate teritoriile ocupate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE