Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste de amploare în Israel. Zeci de mii de oameni, revoltați din cauza reformei judiciare a Guvernului Netanyahu

Publicat de: Euronews

Zeci de mii de persoane din Israel au protestat, sâmbătă seară, a 18-a săptămână consecutiv, față de reforma judiciară promovată de Guvernul condus de Benjamin Netanyahu. Inițiativa ar submina democrația israeliană, motiv pentru care a fost suspendată în Parlament din cauza polarizării profunde generate în societate, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”De 18 săptămâni ne luptăm pentru inima şi sufletul Israelului, pentru identitatea şi valorile sale: un stat Israel care este atât evreu, cât şi democratic (...) cu drepturi egale, indiferent de religie, rasă sau gen", a afirmat fostul ministru de Externe, Tzipi Livni, care a luat parte la marşul principal de la Tel Aviv.

Potrivit presei israeliene, aproape 150.000 de persoane au participat la protestul din Tel Aviv, însă au avut loc demonstrații și în alte peste 100 de puncte din țară.

”Israelul este statul întregului popor evreu, nu este un stat religios. Iar în statul poporului evreu, deciziile nu sunt luate de rabinat, ci de Înalta Curte de Justiţie', a precizat Tzipi Livni, potrivit sursei citate.

Ce prevede reforma controversată din justiție, promovată de Guvernul Netanyahu

În ianuarie, Guvernul premierului Benjamin Netanyahu, sprijinit de partenerilor săi ultraortodocşi şi de mişcarea Sionismul Religios, cel mai de dreapta din istoria Israelului, a anunţat o reformă judiciară prin care Executivul ar urma să aibă putere aproape totală asupra comitetului care numeşte judecători.

Mai mult, atribuţiile Curţii Supreme ar fi reduse drastic. Din acest motiv, mulţi israelieni se tem că reforma va submina drepturile homosexualilor, femeilor sau arabilor israelieni şi că, prin modificările legislative, ar urma să fie acordate privilegii anumitor categorii, cum ar fi evreii ultraortodocşi.

Mesajul protestatarilor pentru Netanyahu: ”Nu vei fi niciodată dictator”

În Tel Aviv, orașul devenit epicentru al protestelor, mii de persoane s-au adunat pe străzile importante şi, printre numeroase steaguri israeliene, au afișat un banner uriaş cu imaginea lui Netanyahu pe care scria ”nu vei fi niciodată dictator”.

De asemenea, sute de femei îmbrăcate în roz au bătut tobele, în timp ce fluturau steaguri israeliene vopsite în roz pentru a cere drepturi egale, așa cum a făcut comunitatea LGBTQ cu steagul curcubeului.

"Anarhişti, plecaţi acasă!", au strigat unele persoane care au participat la o contramanifestație în favoarea Guvernului, în oraşul Or Akiva, un bastion al partidului Likud al lui Netanyahu.

Manifestaţiile din această sâmbătă au loc la două zile după o altă zi de protest numită "Ziua egalităţii", tot împotriva reformei, dar care nu a adunat atât de mulţi oameni.

Demonstraţiile împotriva reformei justiţiei au loc în fiecare săptămână din ianuarie. Totodată, au loc şi marşuri proguvernamentale care au reunit zeci de mii de israelieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE