Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Mediului, despre raționalizarea apei: „Facem apel la responsabilitate, pentru că risipa poate să afecteze comunități”

Guvernul a anunțat o celulă de criză începând de joi pentru monitorizarea efectelor valului de caniculă care cuprinde România. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a vorbit la Euronews România despre efectele pe care le au temperaturile foarte mari din ultima perioadă.

Administrația Națională Apele Române amintește populației că este nevoie să folosim rațional resursele de apă. În același timp, 345 de localități din 11 județe au fântâni secate parțial. Ce măsuri le recomandă ministrul Mediului oamenilor?

„Trebuie să facem apel la responsabilitate pentru că risipa de apă potabilă poate să afecteze comunități. Risipa de apă potabilă, apă care este pregătită, trecută prin filtrare, prin tratare, este destinată unui scop anume și nu este recomandat să fie folosită pentru altceva, nici pentru irigatul grădinii, nici pentru udarea gazonului sau pentru piscine în această perioadă.”

Refacerea habitatelor prin PNRR

Ministrul Mediului a spus că aceste habitate pot fi refăcute, în timp, iar în PNRR sunt prevăzuți bani pentru aceste acțiuni.

„Acele investiții din perioada comunistă de reamenajare a albiilor, de desecare, de transformare a mlaștinilor în terenuri agricole și-au produs efectul. Vedem astăzi ce se întâmplă în zonele în care au fost tăiate pădurile și terenul este deșertificat. Vedem ce se întâmplă acum acolo unde intervenția umană a distrus un habitat superb, extrem de valoros, așa cum este lacul Amara. Acolo, pentru prima dată după decenii, putem să venim cu fonduri și să refacem aceste habitate naturale. Deja în PNRR noi am prevăzut bani pentru refacerea pajiștilor, refacerea zonelor de pajiște ca habitat natural pentru anumite specii.”    

De câți ani va fi nevoie pentru a echilibra ecosistemul?

„Depinde de sistemul de implementare și de finanțare. Eu sunt convins că modul în care pornim noi acest program o să dea rezultate și în cei cinci ani pe care îi avem la dispoziție, se vor putea implementa aceste proiecte și se vor putea înființa acele 56 de mii de hectare sau în funcție de evoluția costurilor de piață, poate un pic mai puțin, dar aici deja intervine creșterea prețului la carburant și creșterea prețului la energie și așa mai departe, care sunt creșteri care pot afecta costul pe hectar al plantării, dar sunt convins că acest lucru se poate rezolva până în 2026. În paralel, dacă vom avea la dispoziție fonduri mai multe, cu siguranță suprafețele pot fi extinse și putem să ajungem și în aceste județe la un echilibru ecologic de terenuri agricole, de suprafață forestieră și de zone umede care după aceea să genereze acel echilibru de care avem nevoie peste tot în țară.”

Irigațiile și raționalizarea apei

„Trebui să fim conștienți că irigațiile tratează efectul, ci nu cauza. Cauza este transformarea acestei planete, sunt schimbările climatice, este creșterea temperaturii medii anuale. Aceste cauze trebuie tratate și tratarea cauzei se face doar prin reducerea emisiilor de carbon, reducerea gazelor cu efect de seră, creșterea ponderii energiei regenerabile în balanța energetică, reducerea consumurilor, reducerea risipei.”

Va fi introdusă raționalizarea apei și în alte județe?

„Introducerea acestor restricții este o chestiune punctuală, locală, nu este generală, la nivel regional sau național, dar mai ales în zona Moldovei, sunt foarte multe localități care se confruntă cu o penurie de apă potabilă și de aceea sunt nevoiți autoritățile locale împreună cu cei care administrează sistemele de alimentare cu apă potabilă să introducă anumite restricții pentru a asigura pe termen mediu și lung alimentarea cu apă a cetățenilor.”

Tanczos Barna a menționat că în două săptămâni, după ce trece valul de caniculă, vor fi observate efectele acestuia și cât de mult vor fi afectate rezervele de apă.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE