Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aurora boreală văzută și în România, generată de erupții solare, spune astronomul Adrian Șonka

Aurora boreală care a putut fi văzută duminică și din anumite zone din România a fost cauzată de activități solare intense din ultimele două-trei zile, a declarat Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic ''Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, potrivit Agerpres.

"Au fost două erupţii mari pe Soare, acum două şi trei zile. Ele au ajuns ieri la Pământ, în aceeaşi zi, dar nu la aceeaşi oră şi au contribuit la deformarea câmpului magnetic al Pământului, care a lăsat să intre materie în plus în atmosferă şi nu în locurile obişnuite, ci aici, mai jos, ca latitudine. (...) Aurorele se văd în fiecare zi, dacă te afli unde trebuie, adică în apropierea polilor magnetici ai Pământului, pentru că acolo intră materia aruncată de Soare în spaţiu, în atmosferă. Dar, uneori, când avem erupţii puternice, materialul acesta de la Soare poate să intre şi la latitudini mai joase. Şi din cauza aceasta s-au văzut de la noi, acum, pentru că s-au produs erupţii puternice pe Soare, acum două şi trei zile. Este ceva deosebit prin faptul că se văd de la noi", a precizat Adrian Şonka.

Acesta a mai spus că, deşi se cunosc momentele în care se produs erupţii solare, nu se poate anticipa când vor putea fi observate aurore boreale mai intense.

Un astfel de fenomen a mai avut loc în luna aprilie

Nicio legătură între aurora boreală roșie și programul HAARP

Totodată, Adrian Șonka a exclus poteza unei legături între aurora boreală şi programul HAARP al Universităţii Fairbanks din Alaska, care a desfăşurat o cercetare în perioada 4-7 noiembrie.

"Nu există nicio legătură. Aurorele boreale şi australe sunt explicate de sute de ani. Se potriveşte ce vedem pe Soare cu ce se întâmplă pe Pământ. Şi oricine care spune că ar fi altceva, nu cunoaşte, nu ştie şi nu are ce face. Nu poţi cu un experiment făcut într-un loc anume să faci ca tot globul pământesc să vadă lumini pe cer. Este imposibil din punct de vedere tehnic aşa ceva", a spus Adrian Şonka.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE