Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Abilități pe care nu mai trebuie să le înveți pentru că poți folosi inteligența artificială

În ultimele luni, domeniul inteligenței artificiale (IA) a făcut pași uriași, iar utilizarea acesteia a crescut vertiginos, mai ales după lansarea ChatGPT de la OpenAI.

Cu toate acestea, deși ar putea fi rezonabil să începem să ne pregătim pentru o lume guvernată de IA, de cele mai multe ori rezultatele ar putea fi exagerate, iar capacitățile inteligenței artificiale supraestimate.

Oamenii sunt speriați de un viitor incert, în care riscă să își piardă locul de muncă, stabilitatea și valoarea în societate, pe măsură ce abilitățile lor devin mai ușor de automatizat. Cu toate acestea, IA va avea întotdeauna nevoie de colaborarea și, uneori, de intervenția umană pentru a funcționa corect.

"Nu vrem să ne bazăm complet pe IA în viitor. Pentru că ce se întâmplă dacă următorul virus nu va fi coronavirusul, ci un virus informatic masiv care, practic, ne va ataca toate computerele și ne va distruge sau bloca toate sistemele informatice?" a declarat pentru Euronews Next Bernard Marr, un autor de best-selleruri internaționale.

Cum poți economisi timp folosind IA

Deși nu se așteaptă ca IA să imite în totalitate abilitățile oamenilor, aceasta devine bună la îndeplinirea sarcinilor repetitive de bază, sau robotice.

Asta poate economisi timp și poate oferi oamenilor spațiu pentru a explora utilizarea unor capacități umane speciale, cum ar fi creativitatea și imaginația.

"Oamenii se sperie adesea când se gândesc la toate capacitățile pe care le are acum IA. Deci, ce înseamnă acest lucru pentru munca mea ca persoană care scrie, de exemplu, va însemna că în viitor instrumente precum ChatGPT vor scrie toate articolele noastre? Iar răspunsul este nu. Dar ceea ce va face este că ne va spori munca", a adăugat Marr.

Iată cinci abilități pe care acum poți să nu le mai înveți datorită evoluțiilor recente din domeniul inteligenței artificiale.

1. Scrierea

Tehnologia de generare a limbajului natural a IA poate fi folosită pentru a produce rapoarte simple, articole de știri și alte tipuri de conținut.

Pe măsură ce capacitățile lingvistice ale AI avansează, acestea vor spori sarcinile umane în domeniul scrisului prin rezumarea informațiilor, formularea de sugestii și brainstorming-ul de idei.

Oamenii folosesc deja roboți de chat precum ChatGPT pentru a scrie conținut relevant pentru locul lor de muncă, cum ar fi echipele de resurse umane cu descrieri ale posturilor.

Unii fac chiar și bani în plus folosind inteligența artificială pentru a scrie și a vinde diferite tipuri de cărți și conținut pe Amazon, potrivit Reuters.

2. Design

Instrumentele alimentate de AI pot reduce munca manuală de design, ajutând la sarcini precum generarea de imagini, proiectarea de machete și optimizarea schemelor de culori.

Deși unii susțin că utilizarea IA pentru a crea artă nu este, de fapt, artă există pionieri care folosesc IA pentru a-și dezvolta stilul și meșteșugul.

De exemplu, un fotograf de pe Instagram care a câștigat mii de urmăritori cu portrete uimitoare a recunoscut că acestea au fost de fapt create de soft-ul Midjourney, și retușate în Photoshop.

3. Introducerea datelor

"Introducerea și prelucrarea datelor vor fi probabil automatizate în cinci până la zece ani. Algoritmii de învățare automată pot introduce datele mai rapid și mai precis decât oamenii", a declarat pentru Forbes Imane Adel, vicepreședinte executiv pentru strategie la Paymob.

Datorită algoritmilor de învățare automată, cum ar fi tehnologia de recunoaștere optică a caracterelor (OCR), IA poate acum să recunoască și să convertească textul tipărit sau scris în date digitale, reducând erorile manuale și economisind timp prețios.

4. Analiza datelor

Inteligența artificială poate analiza rapid cantități mari de date, identificând modele și perspective pe care oamenii le pot interpreta greșit sau le pot rata în întregime, ceea ce, fără îndoială, duce la o mai bună luare a deciziilor.

"În prezent, avem o inteligență artificială care poate pur și simplu să se uite prin datele noastre, să le analizeze, să detecteze tipare și să facă o parte din analiză pentru noi. Și, cu toate acestea, poate, prin urmare, să facă sarcini de contabilitate financiară de bază", a declarat Marr pentru Euronews Next.

5. Editare video

Instrumentele de editare cu inteligență artificială pot ajuta persoanele fără experiență în editare, selectând și asamblând automat cele mai bune cadre, adăugând tranziții și ajustând nivelurile audio.

De asemenea, poate ajuta la sarcini precum retușarea imaginilor, stabilizarea clipului și corecția culorilor. Instrumentele de inteligență artificială pot genera, de asemenea, previzualizări, facilitând utilizatorilor vizualizarea produsului final.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE