Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

New York Times: Goana după aur în domeniul Inteligenței Artificiale. Zeci de investitori se înghesuie să finanțeze start-up-uri promițătoare

Atunci când patru cercetători de top din domeniul Inteligenței Artificiale au decis să părăsească Google în acest an pentru a crea un start-up numit Mobius AI, aceștia nu erau siguri cum se va integra produsul lor pe piață. Tot ce știau e că acesta va avea la bază o tehnologie capabilă să genereze propriile fotografii și videoclipuri. În aproximativ o săptămână, două dintre cele mai importante firme de capital de risc din Silicon Valley, Andreessen Horowitz și Index Ventures, au venit cu o ofertă de finanțare. Dintr-o dată, Mobius a fost evaluată la aproximativ 100 de milioane de dolari, o cifră uriașă pentru un start-up atât de tânăr.

Goana după aur

În ultimele luni, asistăm la o adevărată „goană după aur” în ceea ce privește start-up-urile care implementează Inteligența Artificială, așa cum notează The New York Times. Cursa pentru finanțarea start-up-urilor a început de când ChatGPT, chatbot-ul realizat de OpenAI, a devenit viral, demonstrând puterea Inteligenței Artificiale. Firmele de capital de risc speră să își investească banii într-un start-up care va domina la un moment dat piața Inteligenței Artificiale.

Dust este un alt start-up promițător în acest domeniu, fondat de foști angajați ai OpenAI. Deși se află la început de drum, compania ar putea fi evaluată la 30 – 40 de milioane de dolari, după o investiție de 5 milioane de dolari făcută de Sequoia Capital, o firmă de capital de risc. Perplexity AI, un start-up creat de foști angajați de la OpenAI, Google și Meta, ar putea fi și ea evaluată la aproximativ 150 de milioane de dolari, după ce New Enterprise Associates, o altă firmă de capital de risc, a investit peste 20 de milioane de dolari în această companie. OpenAI a strâns deja de la Microsoft 13 miliarde de dolari, iar de Anthropic, un alt start-up din domeniul Inteligenței Artificiale a strâns în acest an 300 de milioane de dolari.

Mike Volpi, un investitor de la Index Ventures care face parte din consiliul de administrație al start-up-ului Cohere din domeniul Inteligenței Artificiale, spune că start-up-urile din acest domeniu au nevoie de finanțări mari, de cel puțin 500 de milioane de dolari, pentru a-și dezvolta propriul model lingvistic, tehnologie care stă la baza ChatGPT.

Avatanjul marilor companii

Unii investitori consideră că, din cauza costurilor uriașe, start-up-urile din domeniul Inteligenței Artificiale vor fi anihilate treptat de jucătorii mari de pe piață. Din acest punct de vedere, Microsoft și compania mamă a celor de la Google, Alphabet, au un avantaj față de restul competitorilor.

În 2014, Google a cumpărat laboratorul de inteligență artificială DeepMind, pentru 650 de milioane de dolari. Acesta dezvoltă în prezent o gamă largă de tehnologii, ca filială a Alphabet.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE