Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Microsoft se pregătește să lanseze Word și Excel cu inteligență artificială. Funcțiile comparabile cu ChatGPT

Microsoft a anunțat că Word, Excel sau PowerPoint, unele dintre cele mai populare programe din suita ”Office”, vor avea integrate noi funcții bazate pe inteligența artificială. În februarie, compania americană a prezentat și noua versiunea a motorului de căutare Bing ce include chatbotul cu tehnologie GPT-4.

Microsoft va include inteligența artificială generativă, cum este chatbotul ChatGPT, în suita sa de software Microsoft 365. Noile opțiuni AI fac parte din tehnologia ”Copilot” care va fi disponibilă în cadrul unora dintre cele mai populare aplicație, precum Word, PowerPoint și Excel, relatează postul american CNBC.

Tehnologia Copilot a fost dezvoltată în baza unui tip de software de inteligență artificială, cunoscut ca model lingvistic mare (large language model - LLM). În ultimii ani, programatorii au îmbunătățit capacitățile LMM pentru a avea capacitatea de a înțelege și a genera răspunsuri scrise.

Cum vor putea fi folosite funcțiile Word și Excel cu inteligență artificială

Industria IT a fost revoluționată odată cu dezvoltarea tehnologiei inteligenței artificiale generative. Datorită funcțiilor LLM, programe precum Word sau Excel vor putea genera imagini în baza unor comenzi scrise și să poarte conversații cu oameni prin intermediul unor interfețe de chat.

"Astăzi marcăm următorul pas important în evoluția modului în care interacționăm cu informatica, ceea ce va schimba fundamental modul în care lucrăm și va debloca un nou val de creștere a productivității.

Prin lansarea noul copilot, le oferim oamenilor mai multă autonomie și facem tehnologia mai accesibilă prin intermediul celei mai universale interfețe - limbajul natural”, a declarat Satya Nadella, directorul general al Microsoft, într-un comunicat.

Experții Microsoft susțin că funcțiile Copilot vor fi mai eficiente decât o ”integrare a ChatGPT în Microsoft 365”. De asemenea, compania americană a explicat că noile funcții le vor genera utilizatorilor ”o primă versiune pe care să o editeze și să o revizuiască - scutind astfel ore întregi de scriere, căutare de surse și editare".

Cu toate acestea, reprezentanții Microsoft au recunoscut că ”Copilot va oferi soluții corecte, însă uneori va greși în mod util”, deoarece tehnologia LLM este posibil să genereze și răspunsuri inexacte. De exemplu, nou instrument de chat Bing cu inteligență artificială generativă a oferit uneori răspunsuri care conțineau inexactități factuale, precum și dialoguri stranii.

Funcțiile Word și Excel cu inteligență artificială, teste de afaceriști din topul Fortune 500

Reprezentanți din conducerea Microsoft au realizat joi o demonstrație a modului în care pot fi folosite opțiunile Copilot. De exemplu, membrii unei familiei pot crea mai rapid planuri pentru sărbători o rudă și să genereze prezentări în PowerPoint folosind imagini stocate în contul Microsoft OneDrive. În plus, oamenii de afaceri pot scrie mai ușor e-mailuri și trimite propuneri de afaceri folosind noile instrumente.

Jared Spataro, un vicepreședinte al Microsoft, a declarat că funcțiile Copilot sunt capabile să scaneze și să întreprindă acțiuni pe baza tuturor datelor din Microsoft Graph, care stochează conținut precum e-mailuri, fișiere despre întâlniri, chat-uri și notițe din calendar. Aceste date din Microsoft Graph ajută ca modelul de limbaj mare care stă la baza lui Copilot să genereze răspunsuri mai bune, adaptate pentru fiecare persoană.

Microsoft nu a precizat când vor fi disponibile noile funcții AI Copilot și care va fi prețul, anunțând doar că "în lunile următoare, vom aduce Copilot în toate aplicațiile noastre de productivitate - Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Viva, Power Platform și multe altele".

Compania americană a mai menționat că testează Copilot "cu un mic grup de clienți pentru a obține feedback și pentru a ne îmbunătăți modelele", dar nu a dezvăluit numele clienților care testează software-ul. Un purtător de cuvânt al Microsoft a adăugat într-un e-mail că firma "testează Copilot cu 20 de clienți, inclusiv opt din Fortune 500".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE