Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski spune că livrările de arme din Occident trebuie să depășească atacurile Rusiei

Volodimir Zelenski a declarat miercuri liderilor politici la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos că livrările de arme din Occident trebuie să depășească atacurile Rusiei. Președintele ucrainean a îndemnat lumea să acționeze mai repede, deoarece „tragediile depășesc viața, tirania depășește democrația”, potrivit Euronews.

Ucraina: Două tragedii în patru zile

Înaintea discursul său video, un elicopter s-a prăbușit în apropiere de o grădiniță, în Kiev. Ministrul de Interne al Ucrainei și alte 17 persoane, inclusiv copii, și-au pierdut viața în incident.

Ministrul de Interne Denys Monastyrskyi, care a supervizat poliția și serviciile de urgență ale țării, este cel mai înalt oficial care a murit de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 11 luni.

A fost a doua tragedie petrecută în patru zile în Ucrainei. Pe 14 ianuarie o rachetă rusească a lovit o clădire de apartamente din orașul Dnipro, din sud-estul țării, ucigând zeci de civili.

Zelenski a ținut un minut de reculegere la începutul discursului său pentru victimele accidentului de elicopter.

Singura cale către pace este sprijinirea Ucrainei

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Davos că singura cale către un acord de pace este acordarea de sprijin Ucrainei.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Armele sunt calea spre pace și poate părea un paradox, dar singura modalitate de a ajunge la un acord negociat este de a-l convinge pe președintele (rus Vladimir n.r.) Putin că nu va câștiga pe câmpul de luptă.”

Cancelarul german Olaf Scholz are un rol esențial pentru furnizarea de tancuri moderne Leopard 2, care se află în topul listei cererilor Ucrainei. Scholz are drept de veto asupra oricărei decizii de trimitere a tancurilor de fabricație germană. Conform unor informații, acesta va permite exportul tancurilor către Ucraina, dacă Statele Unite sunt de acord să trimită propriile tancuri. La Davos, el a subliniat cu tărie sprijinul Germaniei pentru Ucraina.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Vom continua să oferim sprijin atâta timp cât va fi necesar și, în timp ce facem acest lucru și arătăm că ucrainenii se pot baza pe sprijinul nostru pentru lupta lor curajoasă, este, de asemenea, clar că vom evita ca acest lucru să devină un război între Rusia și NATO.”

Furnizarea de tancuri va fi pe primul loc pe ordinea de zi a reuniunii grupului de legătură ucrainean de la baza aeriană Ramstein din Germania. În același timp, furnizorii de ajutor militar pentru Ucraina se reunesc în Estonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE