Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Ministrul de interne ucrainean și alte 17 persoane au murit - elicopterul oficialului s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe din regiunea Kiev

Ministrul de interne al Ucrainei, Denys Monastyrskyi, și adjunctul său au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe din regiunea Kiev. În total, 18 persoane au murit după prăbușirea elicopterului, a confirmat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba. Momentan nu există informații dacă a fost un accident sau sau acțiune țintită, în cadrul războiului din Ucraina.

VEZI GALERIA
8 imagini

Fotografii: Associated Press

18/01/2023 , 13:29

Reacții după moartea ministrului: „A fost un mare prieten al Uniunii Europene”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a deplâns moartea ministrului de Interne ucrainean Denis Monastîrski, despre care a scris pe Twitter că „a fost un mare prieten al Uniunii Europene”.

Ursula von der Leyen a declarat că tragedia „lovește în inima” Ucrainei și a transmis condoleanțe președintelui Zelenski și familiilor victimelor, în timp ce președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că a fost „sfâșiată” de vestea accidentului și de pierderea de vieți omenești.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat că ministrul de interne a fost „un prieten adevărat al Regatului Unit”.

18/01/2023 , 13:22

Ministrul ucrainean de interne se deplasa pe front

Elicopterul în care se afla ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, ce s-a prăbuşit în apropiere de Kiev, omorând cel puţin 18 persoane, se îndrepta spre linia frontului, a anunţat miercuri preşedinţia ucraineană.

„Scopul zborului (a fost de a merge) într-unul dintre punctele fierbinţi din ţara noastră, unde au loc lupte", se arată în comunicatul citat de AFP.

„Ministrul de interne se ducea acolo”, a declarat Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului biroului prezidenţial, la televiziunea ucraineană, potrivit Agerpres.

18/01/2023 , 12:33

Igor Nalyvaiko, jurnalist: Elicopterul, de producție franceză, în misiune spre o zonă de conflict

Igor Nalyvaiko, jurnalist ucrainean, pentru Euronews România:

„În acest moment, din informațiile pe care le avem, sunt 29 de persoane rănite, incluzând aici 18 morți. Nouă persoane, cele care se se aflau la bordul elicopterului, au murit. Informațiile sunt că sunt trei copii. Ei se aflau în grădiniță. Copiii din acea grădiniță au fost evacuați către o zonă sigură. De asemenea, din informațiile care ne-au fost furnizate despre această tragedie, se știe că a existat o flamă puternică în momentul în care elicopterul a lovit grădinița. Se pare că 10 copii au fost, de asemenea, răniți. Acestea sunt ultimele informații.

Acest elicopter era de producție franceză și acționa pe motive de siguranță, de obicei se deplasa în motive de siguranță. Acest tip de elicopter se deplasa doar în zonă de conflict. Cu privire la ultimele informații pe care le avem, acești oficiali ai Ministerului de Interne se deplasau într-o misiune, într-o zonă de conflict.

Pentru momentm este prea devereme să știm ce s-a întâmnplat cu adevărat, urmează o anchetă a tragediei, probabil că va dura câteva zile. Sunt motive, cum ar fi sabotaj sau motive tehnice, sunt motive care pot luate în considerare, dar urmează să fie făcută o investigație."

18/01/2023 , 12:13

Volodimir Zelenski: „Durerea este de nedescris”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, într-un mesaj pe Telegram, după prăbușirea elicopterului că „durerea este de nedescris.”

„Elicopterul a căzut pe teritoriul uneia dintre grădinițe.

Am instruit Serviciul de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu Poliția Națională a Ucrainei și alte organisme autorizate, să afle toate circumstanțele în care s-a întâmplat.

Toate serviciile lucrează la locul tragediei.

Condoleanțele mele tuturor familiilor și prietenilor victimelor!

Denys, Yevhen, Yuri, echipa Ministerului Afacerilor Interne... adevărați patrioți ai Ucrainei. Fie ca ei să se odihnească în pace! Fie ca toți cei cărora le-a fost luată viața în această dimineață neagră să se odihnească în pace!”, a mai scris Zelenski.

18/01/2023 , 11:44

15 secunde de tăcere la Davos, în memoria victimelor

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, și-a tamponat ochii înlăcrimați înainte de a participa la o sesiune a Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveția, la auzul veștii că un elicopter care îl transporta pe ministrul ucrainean de interne și alți oficiali s-a prăbușit în Ucraina.

Președintele Forumului, Borge Brende, a cerut miercuri, înainte de deschiderea sesiunii, 15 secunde de tăcere pentru a onora cele 18 persoane ucise în accident, printre care ministrul ucrainean de interne Denys Monastyrskyi și alți oficiali.

Zelenska a declarat că a fost „o altă zi foarte tristă astăzi. Noi pierderi".

Ea le-a spus celor prezenți la sesiune: „Cred că îmi înțelegeți emoțiile. Poate că acestea sunt puțin deplasate în dialogul politic și economic, dar sunt sigură că, așa cum războiul a schimbat întreaga lume, așa a schimbat și dialogul nostru. Putem, de asemenea, să schimbăm în bine această situație negativă."

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este așteptat să vorbească prin intermediul unei înregistrări video mai târziu în cursul zilei, în timp ce delegația ucraineană face presiuni pentru a obține mai multe arme de la aliații internaționali.


Elicopterul s-a prăbușit în orașul Brovarî din regiunea Kiev

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că un elicopter s-a prăbuşit în cursul dimineţii în apropierea unei grădiniţe din oraşul Brovarî din regiunea Kiev.

Prăbușirea elicopterului a provocat moartea a 16 persoane, printre care ministrul de interne al Ucrainei Denys Monastyrskyi, adjunctul său, Yevhen Yenin, și trei copii, potrivit lui Ihor Klymenko, șeful Poliției Naționale ucrainene, potrivit AP.

Nouă dintre cei uciși se aflau la bordul elicopterului serviciilor de urgență care s-a prăbușit în Brovary, suburbia estică a Kievului, a declarat Klymenko.

Consilierul ministrului de interne a confirmat de asemenea decesul politicianului, într-un mesaj publicat pe Twitter.

În total, 29 de persoane au fost rănite, inclusiv 15 copii, a precizat guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba.

Prăbușirea elicopterului vine la doar câteva zile după ce un atac cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din sud-estul Ucrainei a ucis 45 de civili, inclusiv șase copii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE