Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

900 de civili ucraineni au fost reținuți de la începutul războiului și până acum

Noua sute de civili ar fi fost răpiți si închiși de soldații ruși de la începutul războiului și până acum, arată datele Centrului pentru libertăți civile de la Kiev. Mulți dintre ei sunt căutați cu disperare de rude, cum e și cazul unei femei de 45 de ani care a fost reținută anul trecut, în aprilie. Cei care au reușit să scape din închisorile controlate de ruși le compară cu lagăre de concentrare.

Femeia a fost acuzată că e lunetist

Mama Alinei a dispărut anul trecut, în aprilie. Soldați ruși au intrat în casa ei din satul Volodimirivka din regiunea Donețk și i-au spus femeii că trebuie să-i însoțească. Vitta a plecat îmbrăcată în training și papuci. De atunci, familia ei nu a mai primit nicio veste.

„Visez des că mama mea mă sună și îmi spune Aliusia, așa mă dezmiardă ea. Înțeleg că e doar un vis, mama mea nu mă poate suna. În vis, ea îmi spune că se întoarce acasă. E un vis pe care îl am foarte des,” a declarat Alina Kapațîna, fiica femeii dispărute.

Ulterior, femeia de 45 de ani a fost acuzată de ruși că e lunetist și că a ajutat armata ucraineană. Într-un final, s-a aflat că Vita se află în închisoarea Olenivka din autoproclamata Republica Populară Donețk.

„În ultima scrisoare pe care am primit-o de la așa-numitul Minister al Justiției instalat de administrația rusă din autoproclamata Republică Populară Donețk, am fost informați că ei nu au pretenții față de Vita Gannici. În scrisoarea primită, nu ni s-a spus dacă mama mea a fost reținută și de cine a fost reținută,” a explicat Alina Kapațîna, fiica femeii dispărute.

Peste 20.000 de civili reținuți de Rusia

Mihaillo a petrecut mai mult de 100 de zile în Olenivka, închisoarea în care sunt duși mulți prizonieri ucraineni. El a comparat-o cu lagărele de concentrare din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

„Din câte știm noi, cei deținuți la Olenivka au fost, de asemenea, uciși. Cel puțin, în lagărele de concentrare din trecut, prizonierii dormeau pe paturi. Noi, cei care am fost închiși la Olenivka, am dormit pe o podea de beton,” a declarat Volodimir Gnatovskii, fost prizonier.

Cea mai importantă organizație ucraineană pentru drepturile omului, Centrul pentru libertăți civile, a înregistrat aproximativ 900 de civili capturați de Rusia de la începutul războiului.

 „De fapt, în conformitate cu normele dreptului umanitar internațional, puterea de ocupație poate păstra prizonierii de război până la sfârșitul războiului. Iar în cazul civililor, situația este complet diferită. Conform primului protocol adițional la Convenția de la Geneva, puterea ocupantă este obligată să elibereze aceste persoane de îndată ce dispare motivul detenției lor,” a declarat Mihailo Savva, reprezentantul Centrului pentru Libertăți Civile.

Dmytro Lubineț, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, estimează că numărul ucrainenilor ținuți captivi în regiunile ocupate de ruși este mult mai mare. Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a primit solicitări privind peste 20.000 de civili reținuți de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE