Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai mare schimb de prizonieri dintre Moscova și Kiev | Peste 200 de ucraineni și străini au fost eliberați de ruși

Peste 200 de ucraineni și străini au fost eliberați de Rusia. Este cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului. Printre cei eliberați s-au numărat americani, britanici, suedezi, croaţi şi marocani. De asemenea, Arabia Saudită spune că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a asigurat eliberarea a 10 prizonieri de război prin mediere cu Rusia și Ucraina.

215 vești bune

”Ne aducem oamenii înapoi acasă. Schimbul tocmai a fost încheiat. Astăzi avem 215 de vești bune. 215! Aceasta este cu siguranță o victorie pentru statul nostru, pentru întreaga noastră societate. Și, cel mai important, pentru 215 familii care vor putea să-și vadă pe cei dragi în siguranță”, a spus Volodimir Zelenski.

”Vă mulțumesc din suflet, întregii echipe, poporului ucrainean și oamenilor care au contribuit la întoarcerea noastră”, a declarat unul dintre prizonierii eliberați.

În schimbul celor 215 eliberați,  Rusia a recuperat 55 de prizonieri

”În schimbul lor, am dat 55 de persoane care nu merită nici regret, nici simpatie. Cei care au luptat împotriva Ucrainei. Și cei care au trădat Ucraina. Cei de care cu siguranță nu avem nevoie”, a mai completat președintele Ucrainei.

Șeful interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei i-a raportat lui Zelenski că 200 dintre prizonierii de război ucraineni au fost primiți la schimb pentru fostul deputat Victor Medvedchuk, care este și un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

”Am primit 200 de cetățeni ai Ucrainei pentru Medvedchuk. Vreau să spun că Medvedchuk nu este doar nașul lui Putin, ci un trădător de stat, iar acest lucru este documentat. Vina lui este pe deplin consemnată în materialele relevante pe care le-am strâns”, a declarat Vasyl Maliuk, șeful interimar al Serviciului de securitate al Ucrainei.

Printre prizonierii eliberați, se numără și cetățeni străini

Șeful Biroului prezidențial ucrainean spune că, dintre cei eliberați, 10 sunt apărători străini ai Ucrainei.

”La cererea partenerilor noștri internaționali am returnat 10 apărători străini ai Ucrainei. Aceștia sunt reprezentanții țărilor care ne ajută cel mai mult, SUA, Marea Britanie, Croația și Suedia”, a precizat Andriy Yermak, șeful de cabinet al administrației prezidențiale ucrainene.

Operațiunea a fost pregătită de foarte mult timp. Prizonierii, cetățeni ai Statelor Unite, Regatului Unit, Marocului, Suediei și Croației au fost transferați din Rusia în Arabia Saudită, unde autoritățile le facilitează întoarcerea în țările lor de origine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE