Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul UE cere Germaniei să trimită rapid Ucrainei tancuri Leopard 2

Plenul Parlamentului European i-a cerut miercuri cancelarului german Olaf Scholz să permită ''fără alte întârzieri'' furnizarea de tancuri moderne Leopard 2 către Ucraina pentru ca această ţară să poată să se apere în continuare în faţa Rusiei primind garanţii occidentale, transmite agenţia EFE.

Solicitarea adresată direct cancelarului german a fost inserată prin iniţiativa grupului Verzilor într-un raport asupra Politicii Comune de Securitate şi Apărare a UE, aprobat de plenul PE.

Germania susține Ucraina, însă nu trimite echipamentul militar solicitat

Menţiunea inclusă în text cere desfăşurarea imediată de armament modern şi un sistem de apărare antiaeriană de ultimă generaţie în Ucraina şi insistă pe lângă cancelarul german să livreze ''fără alte întârzieri'' tancurile moderne Leopard 2 pe care Ucraina le solicită, dar Germania încă ezită să le ofere sau să-şi dea acordul ca alte state ce au astfel de tancuri să le transfere Kievului.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a confirmat angajamentul ţării sale de a oferi Ucrainei tot sprijinul în războiul pornit împotriva sa de Rusia, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot sau IRIS-T, informează Agerpres.

''Vom continua să sprijinim Ucraina cu ample livrări de arme, în coordonare cu partenerii noştri'', a indicat Olaf Scholz în intervenţia sa la Davos, după ce a abordat marţi seară şi acest subiect într-o convorbire telefonică cu preşedintele american Joe Biden.

Schimbări tectonice în panorama geopolitică

În raportul adoptat miercuri de Parlamentul European, se susţine că războiul din Ucraina, creşterea autoritarismului la nivel mondial, creşterea agresivităţii Chinei şi urgenţa climatică au provocat o schimbare ''tectonică'' în panorama geopolitică.

Acelaşi document îndeamnă statele UE să-şi crească ajutorul militar, politic şi umanitar pentru Ucraina.

Raportul PE mai cere şi renunţarea la regula unanimităţii în adoptarea deciziilor de politică externă în Consiliul UE. Politicieni europeni doresc ca aceste decizii să poată fi luate doar cu majoritate calificată pentru a nu mai surveni situaţii în care ţări precum Polonia sau Ungaria se opun unor decizii europene despre care consideră că sunt contrare propriilor interese naţionale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE