Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania trimite Ucrainei rachete antiaeriene și tancuri Leopard

Publicat de: Andreea Smerea

Spania crește sprijinul militar acordat Ucrainei, anunță surse guvernamentale pentru El Pais. Până în prezent, Spania a livrat Ucrainei arme ușoare, muniție și echipamente de protecție. Acum, spaniolii trimit către Kiev armament greu, rachete antiaeriene, tancuri de luptă Leopard și asigură pregătirea militarilor ucraineni pentru a folosi noile echipamente.

Ministerul Apărării urmează să livreze rachetele anti-aeriene de joasă înălțime Shorad Aspide, pe care armata spaniolă le-a înlocuit cu altele mai avansate. Spaniolii așteaptă în acest moment să se coordoneze cu Germania, care se ocupă de latura logistică a livrărilor.

De asemenea, guvernul spaniol va da Ucrainei tancuri de luptă Leopard A4. Aceste tancuri fac parte dintr-un lot de tancuri la mâna a doua pe care Germania le-a vândut Spaniei în 1995, preambul al contractului de producție a acestui model de tanc în Spania.

Intenția Ministerului Apărării spaniol era de a le transforma la un moment dat în vehicule speciale de recuperare pentru geniști, dar nu au mai existat fonduri suficiente pentru a opera schimbări asupra lor. Acum le vor livra Ucrainei.

Surse din domeniul apărării spaniole estimează că aproximativ 40 de tancuri ar putea fi recondiționate și livrate armatei ucrainene, dar avertizează că acest demers ar necesita sprijin din partea industriilor militare. O intenție dificil de realizat într-un moment în care comenzile sunt în creștere, din cauza augumentării cheltuielilor militare în Europa, mai arată El Pais.

Spaniolii vor instrui militarii ucraineni în operarea tancurilor

Antrenamentul pentru folosirea tancurilor ar urma să aibă loc inițial în Letonia, unde armata spaniolă a desfășurat un contingent de 500 de militari cu șase tancuri Leopard 2E, în cadrul operațiunii NATO Enhanced Forward Presence (EFP). Ulterior, tanchiștii ucraineni vor fi pregătiți în Spania, potrivit surselor consultate de El Pais.

Propunerea livrării de armament greu a fost lansată în urma deplasării premierului Pedro Sánchez la Kiev, la 21 aprilie, însă a fost amânată, din cauza complexității transferului, însă cu ocazia recentei vizite la Madrid a lui Igor Zovkva, consilierul președintelui Zelenski, au fost reluate discuțiile pentru a accelera livrarea și a extinde lista de posibile livrări.

La o conferință de presă organizată vineri, 3 iunie, odată cu împlinirea a 100 de zile de la începutul invaziei, ambasadorul Ucrainei la Madrid, Serhii Pohoreltsev, a mulțumit Spaniei pentru ajutorul militar acordat până în prezent, dar l-a considerat insuficient, menționând că muniția trimisă de Madrid este suficientă doar "pentru două ore de luptă".

"Suntem recunoscători, dar nu putem spune că suntem mulțumiți", a subliniat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE