Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lansatoarele multiple de rachete promise Ucrainei de Joe Biden sunt deja în Europa. Precizările Departamentului american al Apărării

Cele patru sisteme de lansatoare multiple de rachete M142 HIMARS promise Ucrainei de președintele SUA, Joe Biden, se află deja în Europa, a indicat Colin H. Kahl, subsecretar în Departamentul american al Apărării.

Pentru a asigura livrarea lor cât mai rapidă, „Departamentul Apărării a pre-poziționat sistemele în Europa, anticipând decizia președintelui de a aproba transferul lor către Ucraina”, a spus Colin H. Kahl, fără a oferi alte detalii privind amplasarea HIMARS. A precizat, în schimb, că militarii ucraineni vor avea nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a învăța să folosească lansatoarele de rachete cu o rază de acțiune de 80 de kilometri.

De la invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, SUA au oferit Ucrainei asistență militară în valoare de 4,6 miliarde de dolari. Recent, Congresul a aprobat, iar președintele a dat undă verde pentru un sprijin suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

România a cumpărat trei sisteme HIMARS și a găzduit exerciții cu alte două, în 2021

Pe 10 aprilie 2021, în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, a avut loc exercițiul RAPID FALCON II, cu participarea unor structuri de artilerie aparținând Statului Major al Forțelor Terestre și ale forțelor militare americane dislocate în Europa. „Forțele militare americane au participat cu două sisteme mobile de artilerie - HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

România a cumpărat trei sisteme HIMARS cu rază de acțiuni de până la 300 de kilometri, potrivit MApN. Fiecare sistem are câte 18 instalaţii, incluzând - dar fără a se limita la acestea - muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special.

Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Principalele elemente ale primului sistem HIMARS au ajuns în Portul Constanța pe 20 februarie 2021. De aici, au fost transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române dotată cu acest sistem.

În regiune, doar Polonia a mai semnat contracte pentru cumpărarea de sisteme HIMARS. Potrivit Radio Polonia, primele 20 de sisteme urmează să fie livrate în 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE