Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA intenționează să vândă Ucrainei patru drone Gray Eagle. Ce pot face dronele

Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle, informează Reuters.

Dronele pot fi înarmate cu până la 8 rachete Hellfire, care pot distruge ținte blindate, au o autonomie de până la 30 de ore, în funcție de misiune, și pot strânge cantități uriașe de date din teatrul de război.

Pregătirea pentru a putea opera dronele Gray Eagle durează în general câteva luni, însă americanii au propus un plan de instruire a tehnicienilor și operatorilor ucraineni care au experiență militară, astfel încât aceștia să poată utiliza dronele cu doar câteva săptămâni de instruire.

Vânzarea dronelor fabricate de General Atomics ar putea fi blocată de Congres, au precizat surse pentru Reuters. De asemenea, există riscul unei repoziționări subite a Pentagonului, care dezbate de câteva săptâmâni planul de vânzare.

Dacă decizia rămâne pe masă, administrația Joe Biden urmează să notifice Congresul cu privire la vânzarea dronelor, iar un anunț oficial este așteptat să apară în zilele următoare.

Vânzarea rachetelor Hellfire cu care dronele Gray Eagle sunt înarmate poate fi autorizată direct de președintele Joe Biden, fără aprobarea Congresului, odată ce pregătirea operatorilor ucraineni este finalizată.

Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot, însă de dimensiuni și cu o rază de acțiune reduse, printre acestea se numără RQ-20 Puma AE și Bayraktar-TB2. Gray Eagle este mai puternică și de trei ori mai mare decât arhicunoscuta Bayraktar.

Vânzarea dronelor General Atomics către Ucraina este de o importanță majoră. Pentru prima dată, SUA ar vinde un sistem militar reutilizabil, capabil de lovituri asupra unor ținte multiple pe câmpul de luptă.

O parte dintre fondurile din Planul de Asistență al SUA destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari, vor acoperi contravaloarea dronelor și pregătirea operatorilor, mai arată Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE