Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 99. Kremlinul susține că Washingtonul „toarnă gaz pe foc” trimiţând noi arme Ucrainei

Forțele armatei ruse au pătruns până în centrul orașului Severodonețk, unde trupele ucrainene înregistrează zilnic pierderi mari de vieți omenești. În sprijinul combatanților ucraineni, Statele Unite vor trimite sisteme avansate de rachete, demers pe care ministrul de Externe al Rusiei pe care îl consideră o provocare.

În condițiile în care continuă confruntările armate pe strazile orașului strategic din estul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că forțele ucrainene înregistrează zilnic până la 100 de morți și 500 de răniți.

Și în orașele din apropiere, Lysychansk și Sloviansk, tensiunile cresc în rândul locuitorilor care se tem că este doar o chestiune de timp până când forțele ruse vor ajunge aici.

Dacă Rusia capturează Severodonețk și Lysychansk, va prelua practic controlul asupra întregii regiuni Lugansk și ar atinge astfel unul dintre obiectivele cheie ale războiului.

În condițiile în care o mare parte din regiunea de est a Ucrainei este bombardată masiv de armata rusă, Zelenski a salutat vestea că SUA intenționează să trimită sisteme de rachete mai avansate pentru a ajuta Ucraina. De cealaltă parte, ministrul de Externe al Rusiei a acuzat Washingtonul că nu face decăt „să pună gaz pe foc”.

Patriarhul Kirill al Moscovei scapă de sancțiunile UE

UPDATE 18:30 Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, va fi ocolit de ultimul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Ungaria s-a împotrivit sancționării lui Kirill, invocând „libertatea religioasă”, au declarat trei diplomați pentru euronews.com.

Informația a fost confirmată și de Péter Szijjártó, ministrul de Externe ungar, care a scris într-o postare pe Facebook că „am reușit să-l scoatem pe Patriarhul Kirill de pe lista sancțiunilor”. „Era o problemă de principiu pentru noi, pentru că, la fel ca interesul național, insistam asupra libertății religioase”, a mai spus politicianul.

Kremlinul susţine că planurile SUA de a vinde drone armate Ucrainei nu vor afecta operaţiunea sa militară specială

UPDATE 16.45 Kremlinul a declarat joi că planurile SUA de a vinde Ucrainei drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi armate cu rachete Hellfire nu vor schimba parametrii a ceea ce Rusia numeşte o operaţiune militară specială, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Reacția Moscovei a venit după ce au apărut informații legate de intenţia administraţiei Joe Biden de a vinde astfel de drone Ucrainei. Tranzacţia poate fi încă blocată de Congres sau anulată de o schimbare de politică de ultim moment.

„Pomparea de arme (occidentale) în Ucraina nu schimbă parametrii operaţiunii speciale”, a spus Dmitri Peskov în cadrul unei teleconferinţe cu jurnaliştii. „Scopurile sale vor fi realizate, dar acest lucru va aduce mai multă suferinţă Ucrainei”, a adăugat el.

Zelenski: Invadatorii ruşi controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei

UPDATE 16.25 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi, într-un discurs adresat politicienilor şi locuitorilor din Luxemburg, că trupele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul Ucrainei. Totuși, a spus el, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform, de la începutul invaziei ruse pe scară largă în 24 februarie, forţele de apărare ucrainene au eliberat 1.017 de aşezări, notează Agerpres.

Din 24 februarie, „forţele ruse au intrat în 3.620 de aşezări ale Ucrainei. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate, alte 2.603 urmează să fie eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru, aproape 125.000 de kilometri pătraţi, se află sub controlul ocupanţilor (ruşi), ceea ce este mult mai mult decât suprafaţa tuturor ţărilor Benelux (Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg) la un loc”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Timpul este împotriva Rusiei, potrivit unui oficial german

UPDATE 14.20: Vicecancelarul Germaniei spune că economia Rusiei se prăbușește și „timpul lucrează împotriva Rusiei”.

El a adăugat că „nimeni nu mai vrea să investească în Rusia”.

Angela Merkel condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei în primul său discurs de la plecarea din funcție

UPDATE 12.40: În primul discurs public de la plecarea sa din funcție, în urmă cu aproximativ șase luni, Angela Merkel, care a fost cancelar federal al Germaniei timp de 16 ani, a descris războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept unul „barbar”, care a însemnat un „punct de cotitură de mare amploare”, relevă „The Guardian”.

Merkel a adăugat că, deși a fost reticentă în a-și exprima opiniile de pe margine, în calitate de fost cancelar german, nu a putut evita să vorbească despre cea mai „flagrantă încălcare a dreptului internațional” din istoria Europei de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Solidaritatea mea se îndreaptă către Ucraina, care a fost atacată de Rusia”, a declarat Angela Merkel la o reuniune a sindicaliștilor germani, eveniment ce a avut loc miercuri seară la Berlin.

Mariupol acuză forțele pro-ruse de crime de război

UPDATE 12.00: Autoritățile din Mariupol au acuzat forțele pro-ruse care ocupă orașul din sudul Ucrainei că au comis crime de război, într-o postare pe Telegram.

Războiul din Ucraina produce consecințe devastatoare pentru pace și securitate

UPDATE 10.30: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei produce consecințe devastatoare.

Războiul crește riscul foametei la nivel mondial prin limitarea exporturilor de grâu, uleiului și îngrășămintelor. A dus la prețuri mai mari la alimente și la creșterea insecurității alimentare în întreaga lume.

243 de copii au fost uciși de la izbucnirea războiului în Ucraina, potrivit președintelui Zelenski

UPDATE 09.30: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut că 243 de copii au fost uciși în război până acum, în timpul discursului său.

El a făcut această remarcă de Ziua Internațională a Copilului, susținând că 243 de copii au fost uciși, 446 au fost răniți și 139 sunt dispăruți.

Rachetele rusești au lovit principalele căi ferate de aprovizionare din Liov

UPDATE 08.30: O rachetă rusă a lovit calea ferată din vestul reginii Liov, care avea un rol important în procesul furnizării de arme și a altor bunuri occidentale.

Principalele evenimente:

Washingtonul „toarnă gaz pe foc” trimiţând noi arme Ucrainei, acuză Kremlinul

Kremlinul a acuzat miercuri Washingtonul că „toarnă gaz pe foc", după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina, potrivit Agerpres.

„Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Ucraina a dat asigurări că nu va folosi armele americane pentru a viza ţinte în Rusia

Ucraina a dat asigurări Statelor Unite pentru a garanta că nu va folosi noile sisteme de rachete promise de Washington pentru a viza ţinte în Rusia, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Rusia atacă Ucraina, nu invers. Pentru a fi clar, cel mai bun mod de a evita o escaladare este ca Rusia să pună capăt agresiunii şi războiului pe care le-a declanşat''
, a declarat el presei, răspunzând acuzaţiilor din partea Moscovei care critică furnizarea acestor noi arme americane.

Interpolul, preocupat de un aflux de arme donate Ucrainei după război

Un număr mare de arme trimise în Ucraina vor ajunge în mâinile infractorilor din Europa şi nu numai, a afirmat miercuri directorul general al Interpol, care a cerut statelor să se intereseze de urmărirea acestor arme.

„Marea disponibilitatea de arme în timpul conflictului actual va duce la proliferarea armelor ilicite în faza post-conflict'', a declarat germanul Jürgen Stock pentru Asociaţia Presei Anglo-Americane din Paris, unde s-a deplasat din Lyon, sediul Interpolului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE