Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olena Zelenska: Ucraina va avea nevoie de programe speciale de reabilitare psihologică a copiilor, după război

Războiul din Ucraina are o influență negativă uriașă asupra copiilor, iar țara va avea nevoie de programe speciale de reabilitare psihologică a lor, susține Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean. Din păcate, spune prima doamnă, războiul este principalul subiect despre care se discută în majoritatea familiilor din țară.

Într-un interviu oferit presei de la Kiev, Olena Zelenska a recunoscut că își aduce aminte cu groază de prima zi de război, de exploziile puternice din dimineața de 24 februarie.

„Nu îmi plac aceste amintiri. Acea dimineață, cred, nu a fost cea mai fericită din viața noastră. Nu știi ce să faci cu copiii, să rămâi, dar unde să rămâi, ce să faci”, a spus Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei.

De când a început războiul, Volodimir Zelenski lipsește din familie, spune soția liderului de la Kiev.

„Încerc doar să trec peste toată această perioadă, peste despărțire. Familia noastră este separată. Îl văd pe Volodimir periodic aici, la birou. Sunt momente în care, dacă nu este la vreo întâlnire, pot intra să-l văd, să-l salut.  În ceea ce-i privește pe copii, ei înțeleg cumva că această perioadă se va încheia la un moment dat”, a mărturisit Olena Zelenska.

Războiul este principalul subiect de discuție și în familia prezidențială. Olena Zelenska mărturisește că fiul mai mic chiar îi dă sfaturi tatălui său despre arme și strategii militare.

Am încercat mereu să vorbesc sincer cu ei, așa că voi continua să o fac. Cu fiica mea este mai ușor, este deja adult. Citește totul, vede totul și știe ce victorii trebuie să obținem pentru a pune capăt războiului. Cu fiul meu este ceva mai diferit, este un politolog care crește, știe totul, ne dă sfaturi militare, ce arme ar trebui să cumpere țara. Tatălui lui îi spune ce tancuri, avioane, elicoptere trebuie să cumpărăm, ce ne lipsește. Ce țări nu ne ajută cum trebuie, ce țări ne ajută așa cum ne-am dori. Este un expert militar, poți vorbi cu el despre asta luni întregi”, a mai adăugat soția președintelui ucrainean.

De la începutul războiului, potrivit autorităților din Ucraina, au fost uciși aproape 250 de copii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE