Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 98. Zelenski: Ucraina pierde între 60 și 100 de soldați pe zi

Preşedintele Joe Biden a anunțat că Washingtonul va furniza Kievului sisteme avansate de lansatoare de rachete.

„Statele Unite vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris preşedintele Joe Biden.

Între timp, Rusia își continuă ofensiva în regiunea Donbas. Alte trei persoane au murit și cel puțin șase au fost rănite în urma unui atac al armatei ruse. În plus, un depozit de materiale chimice din afara orașului Severodonețk a fost distrus de bombe. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a lansat un nou apel către Occident, prin care a cerut mai multe arme.

Forțele ruse au preluat aproape complet controlul asupra părții de est a orașului Severodonețk. Potrivit guvernatorului provinciei Lugansk, în regiune se dau în continuare lupte grele. Civilii au fost avertizați să nu părăsească adăposturile anti-bombardamente.

Un atac aerian al armatei ruse a lovit un rezervor de acid azotic, al unei fabrici chimice din afara orașului. Un nor toxic de fum a acoperit regiunea.

În discursul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forțele militare ale țării au avut câteva succese în apropiere de Herson și în anumite părți ale regiunii Harkov, dar victoria Ucrainei depinde de furnizarea de artilerie modernă.

Rusia nu are informații despre moartea jurnalistului francez, potrivit unui oficial

UPDATE 15.00: Kremlinul a precizat miercuri că nu deține informații cu privire la circumstanțele morții jurnalistului francez în Ucraina, în timpul unui bombardament.

„Pentru a trage concluzii, aveți nevoie de informații detaliate despre unde s-a întâmplat, în ce circumstanțe, care este adevărul, ce nu este. Nu avem astfel de informații", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Forțele ruse controlează acum 70% din Severodonețk

UPDATE 14.00: Forțele ruse controlează acum aproximativ 70% din Severodonețk, potrivit lui Serhiy Haidai, guvernatorului regiunii Lugansk.

„Rușii controlează 70% din Severodonețk. Trupele ucrainene s-au retras în poziții mai avantajoase, pregătite dinainte”, a scris Haidai pe Telegram.

Ucraina pierde între 60 și 100 de soldați pe zi, spune președintele Zelenski

UPDATE 13.00: Președintele Ucrainei spune că țara sa pierde între 60 și 100 de soldați pe zi în luptele cu forțele ruse.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru postul american Newsmax că „cea mai dificilă situație este în estul Ucrainei”, inclusiv în regiunile separatiste Donețk și Lugansk.

Rusia critică decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu rază medie de acțiune

UPDATE 11.45: Rusia a declarat că decizia Statelor Unite de a furniza sisteme avansate de rachete și muniție Ucrainei va amplifica riscul unei confruntări directe.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat pentru agenția rusă de presă de stat RIA Novosti că Moscova percepe „extrem de negativ" ajutorul militar american acordat Ucrainei, după cum relatează Reuters, preluată de „The Guardian".

„Încercările de a prezenta decizia ca având un element de «autocontrol» sunt inutile" a declarat Riabkov. „Faptul că Statele Unite, în fruntea unui grup de state, sunt angajate într-o pompare intenționată de arme în regimul de la Kiev este un lucru evident", a adăugat ministrul adjunct de Externe de la Moscova.

Canada sancţionează 21 de apropiaţi ai preşedintelui Putin, instituţii financiare şi bănci din Rusia

UPDATE 11.00: Canada a vizat marţi 21 de apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin şi patru instituţii financiare şi bănci din Rusia, într-un nou val de sancţiuni ca represalii pentru invadarea Ucrainei.

„Vizăm bănci şi oligarhi din anturajul regimului Putin, precum şi pe cea pe care aş numi-o partenera sa", a declarat presei, la Ottawa, ministrul canadian de Externe Mélanie Joly.

Printre persoanele vizate de aceste noi sancţiuni se numără Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică care, potrivit presei şi opoziţiei din Rusia, are o relaţie cu preşedintele Vladimir Putin, pe care acesta a negat-o în 2008.

Zelenski mulţumeşte UE pentru sancţiunile impuse Rusiei

UPDATE 10.00: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit UE pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată apelurile ca Bruxellesul să impună Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei, relatează miercuri DPA.

Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat marţi seară.

„La final, nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist. Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război", a subliniat el.

UNICEF: Cinci milioane de copii ucraineni sunt dependenţi de ajutor umanitar

UPDATE 09.00: Peste cinci milioane de copii ucraineni sunt dependenţi de ajutor umanitar din cauza războiului în ţara lor, potrivit UNICEF, informează miercuri DPA.

În Ucraina, aproximativ trei milioane de copii au nevoie de sprijin după invazia rusă şi circa 2,2 milioane de copii care au fugit de conflict în alte ţări au nevoie de asemenea de asistenţă umanitară, a declarat miercuri Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii.

Cel puţin 262 de copii au fost ucişi de la începutul războiului la 24 februarie şi sute de şcoli au fost avariate, potrivit organizaţiei.

Oficialii ucraineni au informat despre o întrerupere totală a comunicaţiilor în regiunea Herson

UPDATE 08.00: Oficialii ucraineni au informat marţi despre o „întrerupere a tuturor comunicaţiilor" în zonele ocupate de militarii ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Într-un comunicat, serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a spus că a avut loc o intruziune neprecizată „de către regimul de ocupaţie" şi că echipamentele au fost oprite, iar cablurile deconectate.

„Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile şi acces la internet ucrainene, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă", a informat agenţia de stat ucraineană.

Principalele evenimente:

Preşedintele Biden anunţă că Washingtonul va furniza Kievului sisteme avansate de lansatoare de rachete

„Statele Unite vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris preşedintele Joe Biden.

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

Premierul Poloniei vrea să-l vadă pe Vladimir Putin „înlăturat cu totul" de la Kremlin

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că i-ar plăcea să-l vadă pe preşedintele rus Vladimir Putin „înlăturat cu totul" de la Kremlin.

„Dacă Europa şi lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranţă, pentru că vom fi mereu sub ameninţare şi şantajaţi de Putin", a declarat Mateusz Morawiecki pentru Sky News, în timpul summitului UE de la Bruxelles asupra războiului din Ucraina.

„Am vrea să-l vedem (pe Vladimir Putin) înlăturat total din cursă", a spus premierul Poloniei, adăugând că Putin reprezintă „o putere brutală".

Putin a dat termen armatei ruse să captureze întregul Donbas până la 1 iulie

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează marţi agenţia de presă Unian, citând serviciile de informaţii ucrainene.

Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune „24-îi kanal”.

Preşedintele Zelenski anunţă că forţele ucrainene au făcut unele progrese în sudul ţării

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că forţele ucrainene au înregistrat unele succese în apropierea oraşului Herson din sudul Ucrainei şi avansează în anumite părţi ale regiunii Harkov, la est de capitala Kiev.

„Apărătorii noştri dau dovadă de cel mai mare curaj şi rămân stăpâni ai situaţiei de pe front în pofida faptului că armata rusă are un avantaj semnificativ în ceea ce priveşte echipamentul
şi numărul soldaţilor săi”
, a spus şeful statului ucrainean într-o intervenţie marţi noaptea târziu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE